gov.ua Державні сайти України
Пошук

Студентам Миколаївщини розповіли, як уберегтися від недобросовісних роботодавців та захистити свої трудові права

12 червня 2019

До Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області нагадали студентам Миколаївщини про необхідність дотримання низки рекомендацій, які допоможуть молоді уникнути неприємних ситуацій під час літнього підробітку.

Студентів Миколаївського базового медичного коледжу, Надбузького професійного аграрного ліцею закликали бути обачними під час розгляду пропозицій виконання роботи з несподівано високою заробітною платнею або гонорарами. Такі пропозиції можуть нести умови  незаконного використання праці дітей.

Дітям пояснили, що  інтереси молодих працівників до 18 років достатньою мірою захищені нормами чинного законодавства. Здебільше молодим людям доручається виконання роботи, яка не вимагає певної професійної підготовки. За таку роботу роботодавець платить не високу заробітну платню. Водночас, він вимагає від найманих працівників виконувати її відповідально. Безперечно, вимоги з боку роботодавця щодо якості виконання роботи, а з боку працівника  щодо своєчасної оплати праці  доречні у разі укладання між ними угоди, зокрема трудового договору.

Посадові особи Управління, окреслили учасникам зустрічей коло умов, яких роботодавці мають додержуватися  у разі залучення неповнолітніх працівників до виконання робіт. Так, робочий час для молоді не повинен перевищувати 36 годин на тиждень, якщо неповнолітньому від 16 до 18 років, 24 години на тиждень для неповнолітніх віком від 15 до 16 років та учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул. Розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму не має бути нижчим за рівень мінімальних державних гарантій в оплаті праці, наразі цей розмір становить 4 173 гривні. Водночас, працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи заробітна плата  виплачується в такому ж розмірі, як і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. Мова також торкнулася обмеження щодо залучення неповнолітніх працівників до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, заборони стосовно застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах тощо.

Студентам наполегливо рекомендували відстоювати свої права перед роботодавцям та сміливо відповідати відмовою у разі спроб роботодавця приховати дитячу працю.