gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: на Українському радіо «Рось» – про особливості сезонного працевлаштування молоді

10 червня 2019

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Черкаській області Ганна Кучер в ефірі Українського радіо «Рось» спільно із заступником директора Черкаського міського центру зайнятості Валентиною Мирончак поінформувала слухачів про особливості сезонного працевлаштування молоді.

Гості студії детально висвітлили питання: як офіційно оформити працевлаштування студентам і учням професійно-технічних закладів, які трудові права у молоді, як оплачується її праця та іншу корисну інформацію для шукачів сезонної роботи.

Як відзначила Ганна Кучер, порядок застосування праці молоді визначається законодавством України про працю, зокрема статтями 187-200 Кодексу законів про працю України. Згідно з вимогами Кодексу, неповнолітні працівники в трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а у сфері охорони праці, робочого часу, відпусток і інших умов праці користуються пільгами.

«Працевлаштування неповнолітніх відповідно до законодавства України про працю обов’язково здійснюється на підставі письмового трудового договору лише після попереднього медичного огляду і надалі, до досягнення 21 року, щорічно такі працівники підлягають обов’язковому медичному огляду. Працю неповнолітніх забороняється використовувати для виконання важких робіт і робіт з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Відповідно до законодавства України не допускається використання праці неповнолітніх в нічний час, наднормовий час і у вихідні дні. Час з 22:00 годин до 06:00 годин вважається нічним», – повідомила Ганна Кучер.

Слухачі Українського радіо «Рось» дізналися, що робочий час для молоді не повинен перевищувати:

– 36 годин на тиждень, якщо неповнолітньому від 16 до 18 років;

– 24 години на тиждень для неповнолітніх віком від 15 до 16 років та учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул.

Як поінформувала Валентина Мирончак, у пошуку вакансій неповнолітнім працівникам допоможуть сервіси служби зайнятості Електронний кабінет, «Пошук роботи», «Персональний кабінет безробітного», інтерактивна карта вакансій з використанням «Google maps» тощо.

У разі порушення роботодавцем законодавства про працю, неповнолітні працівники можуть для захисту трудових прав звертатися до Управління Держпраці у Черкаській області.