gov.ua Державні сайти України
Пошук

Радіоміст з питань особливостей сезонної роботи: Миколаївської, Одеської та Київської радіостанцій Українського радіо

10 червня 2019

10 червня 2019 року в ефірі трьох радіостанцій UA: Українське радіо підняли на обговорення чимало  актуальних тем пов’язаних з особливостями задоволення попиту та пропозицій щодо виконання сезонних робіт.

У радіостудіях в обговорені  взяли участь:

  • ведуча Анжеліка Топчій, заступник начальника відділу нагляду за додержанням законодавства про працю управління Держпраці у Миколаївській області – Олена Чернова, начальник відділу   організації надання послуг роботодавцям Миколаївського обласного центру зайнятості  Вікторія Губіна – м. Миколаїв;
  • ведуча Олена Холілова, начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Одеського обласного центру зайнятості Світлана Мельник, голова спілки юристів Одеської області Олександр Рябець – м.Одеса;
  • ведуча та модератор заходу Ольга Молодько – м.Київ.

Слухачів проінформували про спектр господарської діяльності, де здійснюється сезонна робота,  та вакансії  сезонної роботи, які наразі актуальні на ринку праці  в Миколаївській та Одеській областях.

Гості студій висловили думки з питань переваг та  недоліків сезонної роботи, особливостей регулювання праці тимчасових і сезонних працівників, необхідності належного оформлення трудових відносин, забезпечення дотримання  прав та виконання обов’язків з боку  працівника  та роботодавця.

Олена Чернова, зосередила увагу слухачів на забороні встановлення випробувального строку сезонним працівникам,  набуття строковим трудовим договором характеру безстрокового  у разі, коли після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна зі сторін не вимагає їх припинення, документальному супроводі належного оформлення трудових відносин з боку роботодавця, необхідності звернення до контролюючих органів, зокрема Держпраці, у випадках не доброчесного поводження роботодавця, на кшталт обману працівника стосовно його офіційного оформлення на роботу тощо.

Серед іншого, під час радіомосту на обговорення підіймалося питання трудового рабства. Населенню визначили сучасні можливості моніторингу відомостей про роботодавця з інших областей, роз’яснили заходи, які необхідно здійснювати, щоб не потрапити до трудової експлуатації.