gov.ua Державні сайти України
Пошук

Засідання круглого столу на Одещині: умови працевлаштування неповнолітніх, зокрема, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

10 червня 2019

Нещодавно за ініціативою Головного управління Держпраці в Одеській області в Ренійській районній державній адміністрації Одеської області було проведено засідання круглого столу з питань працевлаштування неповнолітніх, зокрема,  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У засіданні круглого столу також взяли участь представники керівництва райдержадміністрації, фахівці Ренійської філії Одеського обласного центру зайнятості, Ренійського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей Ренійської районної державної адміністрації, відділу економіки Ренійської РДА.

Захід відкрила керівник апарату Ренійської районної державної адміністрації Галина Соколова, яка розповіла  що 1 червня поточного року в Україні був Всесвітній день захисту дітей, який відзначається із 1998 року. У 1991 році Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, згідно з якою кожна держава зобов’язана поважати та заохочувати право дитини на всебічну участь у культурному і творчому житті, забезпечувати їй повноцінне дозвілля й відпочинок та сприяти наданню для цього відповідних можливостей.

Старший інспектор ГУ Держпраці в Одеській області Ігор Сорокін інформував присутніх  про особливості оформлення трудових договорів з неповнолітніми.

Він звернув увагу на те, що більшість неповнолітніх, влаштовуючись на роботу, не знають про те, що вони користуються спеціальним комплексом прав, і деякі роботодавці це використовують. Тому одним із чинників реалізації норм праці, охорони праці є інформування осіб, що не досягли повноліття, про їх права, гарантії, умови праці через засоби масової інформації, проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів тощо. Трудове законодавство України встановлює певні особливості правового регулювання праці неповнолітніх. Це обумовлено тим, що вони користуються додатковими пільгами у зв’язку з фізіологічними, психологічними та віковими особливостями. У законодавстві України дані правовідносини регулюються главою XIII КЗпП. Так, відповідно до ст. 187, неповнолітні у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством. Усі особи, молодші вісімнадцяти років, приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щорічно підлягають обов’язковому медичному оглядові.

Представник Головного управління підкреслив, що до додаткового захисту трудових прав неповнолітніх законодавством передбачається обмеження звільнення таких працівників. Законодавством чітко встановлено межі робочого часу неповнолітніх. Для осіб у віці від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень (не більш 7 годин на день при 5-ти денному робочому тижні і 6 годин при 6-денному. Працівникам віком 15-16 років, а також учні 14-15 років, що працюють під час канікул, можуть працювати по 24 години на тиждень. Тривалість робочого тижня для таких осіб не може перевищувати 4 години на день при 6-денному робочому тижні і дорівнювати 5 годинам при 5-денному. Дещо іншим є робочий час для неповнолітніх, які працюють протягом навчального року. Тривалість їх робочого часу не повинна перевищувати половини відповідних максимальних норм скороченого робочого часу. Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Держава забезпечує працевлаштування осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, надання їм першого робочого місця, яке не може бути замінено за бажанням роботодавця протягом трьох років з моменту початку роботи: ця думка була головною у виступах заступника директора, начальника відділу соціальної роботи Ренійського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олени Ботіки,  провідного фахівця відділу надання соціальних послуг Ренійської філії Одеського обласного центру зайнятості Валентини Самойленко, начальника служби у справах дітей Ренійської районної державної адміністрації Юлії Мантуліної тощо.

Вони розповіли, що для учнів загальноосвітніх шкіл проводяться лекції з профорієнтації, під час яких фахівці роз’яснюють учнівській молоді,  що чинне законодавство для підготовки молоді до продуктивної праці допускає прийняття на роботи учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків  або особи, що його замінює.

Під час зустрічі було обговорено  спільні дії учасників у подальшій роботі з зазначених питань.