gov.ua Державні сайти України
Пошук

Належна організація та проведення медичних оглядів працівників – тема тісної співпраці з профспілками на Полтавщині

10 червня 2019

Дотримання роботодавцями «Порядку проведення медичних оглядів певних категорій» стало темою спільної наради фахівців відділу з питань гігієни та експертизи умов праці Управління Держпраці у Полтавській області з представниками галузевих профспілок області.

Учасники зустрічі висвітлили нагальні проблеми, які найчастіше виявляються під час здійснення наглядової діяльності у сфері додержання законодавства про працю. Обговорили аспекти призначення пільг та компенсації, як то: визначення права на пільгові пенсії, щорічні додаткові відпустки, скорочену тривалість робочого тижня, безоплатне забезпечення молоком та лікувально-профілактичним харчуванням, доплат за умови праці.

Присутнім на засіданні довели важливі інновації у діючому законодавстві щодо формування наглядової діяльності на системі запобігання виробничим ризикам. Окремо зупинились на обговоренні переформатування наглядової діяльності у сфері охорони праці на ризикоорієнтований підхід у 2019 році, адже ризикоорієнована система управління безпекою та гігієною праці забезпечить ефективну реалізацію прав працівників на безпечні та здорові умови праці.

Аналізуючи проблемні питання, фахівці Управління повідомили про  наявність роботодавців, які з метою економії коштів не зацікавлені у визначенні категорії працівників, що підлягають попереднім (періодичним) медичним оглядам. Зауважили на фіксуванні випадків недостатнього фінансування роботодавцями проведення оздоровчих заходів згідно з рекомендаціями Заключного Акту за результатами періодичних медичних оглядів, з метою профілактики запобігання виникнення професійних захворювань у працюючих.

За результатами нарадчого обговорення присутні прийшли до спільної думки, щодо посилення представниками профспілок захисту прав працюючих та контролю за виконанням роботодавцем всіх оздоровчих заходів. Наголосили промовці і на необхідності змін у свідомості людей, бо в першу чергу має змінитися ставлення до безпеки на виробництві не лише у роботодавців, а у  самих працівників. Увага до питань охорони праці, оцінка ризиків і запобігання їм має бути пріоритетом у повсякденному житті.