gov.ua Державні сайти України
Пошук

Колегія Управління Держпраці у Миколаївській області: аналіз результатів роботи щодо здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю

07 червня 2019

В Управлінні Держпраці у Миколаївській області відбулось засідання  колегії, на якому було визначено результати роботи управління Держпраці у Миколаївської області в частині здійснення державного контролю за додержанням законодавства про своєчасну та у повному обсязі виплату заробітної плати, а також реалізацію органами місцевого самоврядування повноважень зі здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.

На початку засідання  перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська зазначила, що в умовах складної економічної ситуації часто постає питання несвоєчасної виплати роботодавцями заробітної плати, виплати її не у повному обсязі. Така ситуація позбавляє громадян можливості забезпечити собі та своїй родині достатній рівень життя. Але завдяки діям інспекторів праці на території Миколаївської області збільшено відсоток відновлення порушених роботодавцями прав працівників без застосування судової ланки захисту, та кількість суб’єктів господарювання, організація діяльності яких відповідає вимогам законодавства про працю.

Олена Чернова, заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління, проінформувала, що у 2019 році інспекторами праці Управління проведено 343 інспекційних відвідувань. Під час зазначених відвідувань виявлено 48 суб’єктів господарювання, які допустили порушення вимог законодавства про оплату праці. Найбільш поширеними порушеннями виявились порушення строків виплати заробітної плати та невчасний розрахунок зі звільненими. Серед виявлених порушень окреме місце зайняли факти недотримання роботодавцями встановлених державних  мінімальних гарантій в оплаті праці, зокрема, не здійснення оплати за роботу в нічний час, святкові дні, не проведення нарахування грошової компенсації за невикористані працівником щорічні відпустки та індексації заробітної плати. Порушення мінімальних гарантій в оплаті праці були допущені відносно 32 працівників. Додатково Олена Чернова зупинилась на відвідуваннях підприємств, які мають або мали заборгованість із виплати заробітної плати. Таких відвідувань з початку року проведено 18. За результатами заходів контролю Управління суб’єктів господарювання, у яких були виявлені порушення, притягнуто до відповідальності, передбаченої чинним законодавством, та вжито заходів до поновлення порушених прав працівників.

Представник головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Аурика Федорова відзначила напрями спільної роботи з Управлінням та  роз’яснила за якими показниками здійснюється моніторинг даних для направлення відомостей до управління Держпраці у Миколаївській області.

Доповідач департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації Світлана Орещак проінформувала присутніх про позитивну тенденцію щодо скорочення заборгованості по заробітній платі в області, що надало можливість підняти рейтинг Миколаївщини  серед інших областей України до  8 позиції, та відмітила, що неостанню роль в цьому відіграла активна робота з боржниками у робочих групах з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Учасники колегії, також, заслухали звіти представників підприємств-боржників стосовно  заходів щодо відновлення порушених прав працівників в частині погашення заборгованості по заробітній платі. Під час виступу  директор ТОВ «Універсальна база 1608» висловив подяку за правовий «лікбез», наданий  інспектором праці Управління в процесі здійснення інспекційного відвідування на підприємстві.

Під час розгляду другого питання порядку денного – реалізації органами місцевого самоврядування повноважень зі здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, начальник відділу з питань інспекції праці Управління праці департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Ігор Бєльський відзначив  превентивну роботу проведену в м. Миколаєві та акцентував увагу на результатах заходів контролю і надходженнях до міського бюджету за їх наслідками. Зокрема, Ігор Бєльський повідомив, що 38 тисяч гривень вже надійшло до бюджету, а для штрафних санкцій у розмірі більше одного мільйонна не прийшов ще строк погашення.

Водночас, інспектор праці Веселинівського селищної ОТГ Веселинівського району навпаки наголосив на проведенні інформаційної роботи. За цей рік посадовець провів близько 100 зустрічей з громадянами та підприємцями територіальної громади стосовно визначення найбільш ефективних способів дотримання законодавства про працю.

Підбиваючи підсумки роботи інспекторів праці органів місцевого самоврядування, Яна Скуратовська наголосила на низькому показнику ефективності реалізації органами місцевого самоврядування повноважень щодо контролю за  додержанням законодавства про працю, зокрема малій кількості інспекційних відвідувань, але висловила впевненість в тому, що активні дії інспекторів праці та небайдужість до проблем працівників, надасть поштовх для роботодавців працювати в правовому полі, беручи до уваги те, що основний рушій та цінність в діяльності суб’єкта господарювання – це працівник.