gov.ua Державні сайти України
Пошук

Громадяни Луганської області отримали вичерпні відповіді під час онлайн-прийому

06 червня 2019

В Головному управлінні Держпраці у Луганській області відбувся онлайн-прийом громадян, який провів провідний спеціаліст відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Державної служби України з питань праці Євген Гавадзюк.

На онлайн-прийомі у Луганській області людей цікавили питання щодо компенсації за роботу у шкідливих умовах, визначення понять «працівники, робітники» та атестації робочих місць.

Інженер з охорон праці ТОВ «Рубіжанський Краситель» поставила таке питання: «Постанова Держкомпраці СРСР від 16 грудня 1987 р. № 731/П13 “Про порядок безплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, які зайняті на роботах з шкідливими умовами праці” скасована на території України (відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2017 року N1022-р). Як вирішувати питання видачі молока працівникам за роботу у шкідливих умовах праці?»

Відповідаючи на питання, фахівець Держпраці, надав вичерпне роз’яснення, під час якого звернув увагу, що статтею 166 КЗпП та ст. 7 Закону України «Про охорону праці», молоко або інші рiвноцiнні харчові продукти повинні отримувати працівники, зайняті на роботах iз шкідливими умовами праці.

Відповідно до постанови Кабінету Мiнiстрiв України «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» вiд 01.08.1992 р. № 442 віднесення робіт до категорії iз шкідливими i важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги i компенсації за роботу в цих умовах, у тому числі на безкоштовне отримання молока, провадиться на пiдставi результатів атестації вiдповiдних робочих місць за умовами праці.

Також безкоштовна видача молока або інших рiвноцiнних харчових продуктів може проводитися відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України «Про охорону праці», згідно з якою роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги i компенсації, не передбачені законодавством.

Начальника промислово-санітарної лабораторії ТОВ “ЛІЗІНВЕСТ” цікавило наступне: «В Постанові Кабінету Міністрів України від 24.06.2016р. №461 немає розшифровки понять “працівники, робітники” в розділі «Хімічне виробництво». Чим керуватися при визначенні цих понять?»

Відповідаючи на це питання, фахівець Держпраці, наголосив, що з 1 січня 2018 року набрала  чинності Постанова КМУ «Про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 461» від 04.07.2017 р. № 479. Внесені зміни стосуються, зокрема, працівників, зайнятих ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва. Такою ж позицією доповнено й розділи Списку № 2, а саме:  X «Хімічне виробництво», та підрозділ 1 «Ливарне виробництво» розділу XIV «Оброблення металу».

Якщо позиціями Списків № 1 і № 2 передбачені працівники, зайняті в певному виробництві без зазначення найменування професій (посад), як у цьому випадку, такі позиції поширюються на всіх працівників незалежно від найменування їх професій (посад), у т.ч. керівників, фахівців, майстрів.

Згідно з п. 3 Порядку, що регулює застосування Списків № 1 і № 2 (наказ Мінпраці від 18.11.2005 р. № 383), під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються списки, чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх унесення до списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992.