gov.ua Державні сайти України
Пошук

У прямому ефірі на 92 FM: належне оформлення трудових відносин під час виконання сезонних робіт на Миколаївщині

06 червня 2019

З початку року роботодавці Миколаївщини надали близько 1000 заявок щодо залучення працівників на сезонну роботу. Тож, з метою попередження обману та забезпечення трудових прав громадян посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області звернулися з ініціативою до Анжеліки Топчій присвятити передачу «Радіодень» розгляду особливостей оформлення трудових відносин під час виконання сезонних робіт.

Вчора, під час прямого ефіру «Українського радіо: Миколаїв» Наталя Осадченко, інспектор праці Управління, роз’яснила радіослухачам які роботи вважаються сезонними та визначила період, на який дозволяється на  них залучати  працівників.

З коментаря фахівця Миколаївського обласного центру зайнятості  радіослухачі дізналися  про види сезонних робіт,  які пропонують суб’єкти господарювання Миколаївщини,  попит на них, а також  самостійні заходи громадян щодо  реалізації свого трудового потенціалу.

Інспектор праці Управління розповіла про документи, які  роботодавцю необхідні для  працевлаштування осіб, визначила відомості,  які  суб’єкту господарювання  заборонено вимагати від майбутніх працівників. Громадян застерегли від хитрощів горе-роботодавців. На кшталт,  у працівника взяли трудову книжку та інші документи для оформлення, а згодом з’ясовуються, що його не оформлено. Фахівець управління запросила  ставитися з обережністю до ситуацій, коли працівника не ознайомлюють  з  наказом про працевлаштування,  трудовими  обов’язками, графіком виконання робіт тощо.

Слухачі також дізнались про думку осіб, які раніше працювали під час літнього періоду у закладах відпочинку без належного оформлення трудових відносин.

Наталя Осадченко визначила ризики на які себе наражають особи, погодившись працювати без укладання трудового договору. Вона розповіла про види трудових договорів, при цьому зупинилася на особливостях укладання строкового трудового договору.