gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Харкові під наглядом інспекторів Держпраці проведено підривні роботи для демонтажу цегляного димоходу

03 червня 2019

В Харкові для звільнення місця під зведення нового багатоповерхового будинку на території колишнього заводу хромових шкір шляхом спрямованого вибуху було демонтовано трубу.
Обваленню підлягала цегляна конструкція димоходу висотою понад 70 метрів, що розташована на будівельному майданчику ТОВ «Стройтехносервіс», який знаходиться на промисловій території за адресою: м. Харків,  вул. Шевченка, 327.

З метою убезпечення  від негативних наслідків руйнівної дії та визначення основних вимог по дотриманню заходів безпеки, до проведення заходу були залучені фахівці  Головного Управління Держпраці у Харківській області, які надали методичну допомогу в частині  організації проведення підривних робіт на території будівельного майданчику, оточеного багатоповерховими будівлями житлового масиву.

Для демонтажу конструкції працівники спеціалізованої організації використовували вибухову речовину «Амоніт №6ЖВ». У тротиловому еквіваленті загальна потужність вибуху становила 11 кілограм. Застосування методу спрямованого вибуху за спеціально розробленим проектом, який полягає в зберіганні опори з одного боку і практично миттєвої ліквідації її з боку демонтажу, забезпечив падіння труби у чітко заданому направленні.

Така технологія підриву є унікальною, враховуючи її швидкість і достатню безпечність, беручи до уваги проведення робіт в умовах міста, коли діють жорсткі обмеження по розлітанню фрагментів конструкції, сейсмічному впливу на охоронні зони та об’єкти, дії ударної повітряної хвилі на людей та засклення будівель та споруд.

В ході підготовки до проведення підривних робіт фахівці  відділу гірничого нагляду Головного управління Держпраці у Харківській області здійснювали нагляд за дотриманням вимог НПАОП 0.00-1.66-13 «Правила безпеки під час поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення». Вибухові роботи виконувались відповідно до паспорту вибухових робіт, кваліфікованим персоналом, навченим і атестованим у встановленому порядку.

Також,  доводимо до відома фахівців галузі, що Постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 № 802 затверджено «Технічний регламент вибухових матеріалів промислового призначення».

Введення в дію зазначеного Регламенту сприятиме підвищенню рівня безпеки та конкурентоспроможності вибухових матеріалів промислового призначення вітчизняного виробництва, спрощенню процедури взаємного визнання результатів робіт з оцінювання відповідності та прийнятності промислових товарів за визначеними пріоритетними секторами економіки та, як наслідок, усуненню технічних бар’єрів у торгівлі такою продукцією.