gov.ua Державні сайти України
Пошук

Фахівці Держпраці продовжують роботу з надання консультативної допомоги суб’єктам господарювання будівельної галузі Черкащини

30 травня 2019

Головні державні інспектори Управління Держпраці у Черкаській області шляхом здійснення планових і позапланових перевірок, проведення превентивних заходів реалізують програму проведення Управлінням комплексних заходів, спрямованих на уникнення виробничого травматизму в галузі будівництва. З представниками будівельних компаній області планово проводиться роз’яснювальна і профілактична робота, спільні наради і семінари.

Особливу увагу організатори превентивних заходів приділяють стану охорони праці у будівельній галузі.

Як наголошено на нарадах у суб’єктів господарювання сфери будівництва, компанії-забудовники повинні неухильно дотримуватися вимог законодавства про працю та вимог нормативно-правових актів з охорони праці при веденні господарської діяльності.

Керівників і працівників будівельних компаній Черкащини ознайомлено зі станом виробничого травматизму на підприємствах області, наведено приклади нещасних випадків, що сталися на будівельних майданчиках, проаналізовано причини настання нещасних випадків.

Так, зокрема, головний державний інспектор Управління Держпраці у Черкаській області Анатолій Яременко під час зустрічі на будівельному майданчику з керівниками і працівниками ТОВ «Агростройсервіс» (м. Черкаси) наголосив на необхідності відповідального ставлення працівників до належного використання засобів індивідуального захисту, дотримання роботодавцями і працівниками товариства вимог з охорони праці, а саме: своєчасного проведення навчання і перевірки знань працівників з питань охорони праці.

Керівників суб’єктів господарювання Черкащини під час проведення профілактичних заходів закликано забезпечити на будівельних майданчиках високу трудову дисципліну серед посадових осіб і працівників.

Учасників превентивних заходів поінформовано, що серед основних нормативно-правових документів, які регулюють вимоги з безпеки праці під час виконання будівельно-монтажних робіт, є: «Мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках» (НПАОП 45.2-7.03-17), затверджені наказом Міністерства соціальної політики України 23.06.2017 №1050. Мінімальні вимоги з охорони праці поширюються на замовників, керівників будівництва, генеральних підрядників, підрядників, субпідрядників, фізичних осіб, що забезпечують себе роботою самостійно.

Увагу представників будівельних компаній акцентовано на змінах у вимогах щодо обліку вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, встановлених Правилами охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, що набрали чинності з 10 квітня 2018 року.

Управління звертає увагу роботодавців на необхідності підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці, забезпечення неухильного дотримання вимог законодавчих та нормативних актів з охорони праці, що гарантує професійну діяльність без травм і аварій.