gov.ua Державні сайти України
Пошук

Луганщина: за участю інспектора ГУ Держпраці відбулись семінари для учнів загальноосвітніх шкіл

30 травня 2019

Головний державний інспектор відділу державного нагляду в сфері трудових відносин Управління з питань праці Головного управління Держпраці у Луганській області та учні загальноосвітніх шкіл міста Попасна взяли участь у семінарі на тему: «Праця неповнолітніх» та «Легальна зайнятість», який відбувся у Попаснянському районному центрі зайнятості.

Під час заходу присутні учні були ознайомлені з перевагами працевлаштування неповнолітніх у період літніх канікул та отримали роз’яснення щодо захисту їх прав при легальному працевлаштуванні.

 Згідно зі статтею 188 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років. За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років. Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

 Також було надано роз’яснення щодо робіт, на які не можуть бути залучені учні. Так, згідно зі статтею 190 КЗпП забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Забороняється  залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей особами молодше вісімнадцяти років затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

Особливу увагу було приділено забороні залучення працівників молодше вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні. Під час семінару учні ознайомились з порядком укладення трудового договору, цивільно-правової угоди, контракту.