gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Полтавщині активно співпрацюють з профспілками

27 травня 2019

Стан охорони праці і профілактики виробничого травматизму проаналізували представники Управління Держпраці у Полтавській області та Полтавської обласної ради профспілки працівників нафтової і газової промисловості України

За участю першого заступника начальника Управління Держпраці у Полтавській області Олександра Масленка, представників Центральної ради профспілки працівників нафтової  і газової промисловості України та керівники служб охорони праці підприємств області у Полтаві відбулось обговорення стану охорони праці і профілактики виробничого травматизму на підприємствах нафтової і газової промисловості області.

На початку засідання голова обласної ради профспілки працівників нафтової і газової промисловості Іван Зосіменко ознайомив присутніх із ситуацією, яка склалася в галузі. Присутнім нагадали про те, що в галузі поступово покращуються умови праці працівників, збільшується фінансування заходів з охорони праці і поліпшення її умов, функціонує система управління охороною праці. Та поряд з цим існують питання, які потребують залучення більшої уваги громади. Як то, адміністрацією підприємств не використовуються всі можливості, надані Законами України «Про охорону праці» та «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» для покращення умов праці та зниження виробничого травматизму.

Перший  заступник начальника Управління Держпраці у Полтавській області Олександр Масленко прокоментував аналіз 12-ти нещасних випадків, які трапились у нафтовидобувній галузі протягом 2018 року та зазначив напрямки  підвищення ефективності профілактики виробничого травматизму, що є пріоритетними в роботі Управління. Серед них: контроль якості проведення перевірки знань та інструктажів з охорони праці на підприємствах; проведення якісного і своєчасного періодичного медогляду працівників; перевірка дотримання графіків технічного огляду та ремонту обладнання та устаткування; проведення роз’яснювальної роботи на підконтрольних підприємствах.

Одним із аспектів, що ускладнюють роботу, Олександр Масленко назвав приховування нещасних випадків, адже доведення інформації до спеціалістів та громади здатне залучити до події більшу увагу у структурних підрозділах, що призведе до збільшення кількості вжитих відповідних заходів для зменшення травматизму на виробництві.

Перший заступник начальника Управління Держпраці у Полтавській області подякував присутнім за конструктивну роботу та закликав до більш тісної співпраці, результатом якої стане безаварійна робота без нещасних випадків і збереження здоров’я людей.

Учасники засідання одностайно погодились із необхідністю працювати над зміною ставлення членів адміністрацій підприємств і профспілкових організацій до важливості охорони праці, адже не так важливі виробничі показники, як те, що працівник повинен повертатися з роботи живим і здоровим.