gov.ua Державні сайти України
Пошук

Управління Держпраці у Сумській області опікується дотриманням законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування

27 травня 2019

Особи, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або у фізичної особи, підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Отже, всі належним чином оформлені працівники мають право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах, на поховання.

Нагадуємо, що розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу:

  • 50 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років;
  • 60 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років;
  • 70 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;
  • 100 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років.

Із метою відновлення порушених прав працівників на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом 2019 року до Управління Держпраці у Сумській області надійшло шість звернень громадян. У цілому інспекторами праці Управління питання дотримання законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування вивчалося у ході 68 інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання.

При виявленні порушень з даних питань керівникам підприємств внесено 22 приписи, 20 з яких виконано у встановлені строки. Також стосовно керівників підприємств-порушників складено шість протоколів про адміністративне правопорушення. До п’яти роботодавців застосовано фінансові санкції на загальну суму 29 211 грн.

Основні порушеннями у вказаній галузі, які були виявлені під час контрольних заходів:

  • на підприємстві не створена комісія із соціального страхування (не обрано уповноважену особу);
  • засідання комісії із соціального страхування проводяться один раз на місяць;
  • документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах розглядаються пізніше десяти днів з дня їх надходження;
  • заява-розрахунок на фінансування матеріального забезпечення передана до робочих органів виконавчої дирекції ФСС з порушенням 5-денного строку;
  • порушення строків виплати допомоги.

Задля уникнення подібних порушень інспекторами праці Управління проведено 238 превентивних заходів, у ході яких надано роз’яснення законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Тож, з метою забезпечення прав громадян на загальнообов’язкове державне соціальне страхування Управління Держпраці у Сумській області закликає роботодавців та працівників до належного оформлення трудових відносин.