gov.ua Державні сайти України
Пошук

Лісівники Рівненщини осучаснять програми та заходи з безпеки праці

24 травня 2019

На базі ДП «Рівненський лісгосп» відбулася обласна семінар-нарада з охорони праці та безпеки виконання лісогосподарських робіт. Участь у заході взяв головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Рівненській області Валерій Карманюк. Фахівець поінформував про результати наглядової діяльності. У 2018 році посадові особи Управління здійснили 11 перевірок суб’єктів господарювання лісової галузі, виявили 193 порушення; у період січень-квітень 2019 року –  3 перевірки виявили 81 порушення. Посадовець конкретизував найбільш характерні порушення.

Валерій Карманюк зазначив, що відділ нагляду в АПК та СКС аналізує інформацію, яку надає Рівненське ОУЛМГ щодо наявності дозволів на виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємствах ОУЛМГ та суб’єктів господарювання, що займаються лісозаготівлями на території Рівненської області.

Фахівець наголосив, що суб’єкти господарювання та приватні підприємці, які отримали дозволи на виконання робіт з підвищеною небезпекою в інших областях України та мають намір здійснювати роботи на території Рівненської області, повинні  повідомляти письмово Управління Держпраці у Рівненській області за 10 днів до початку виконання таких робіт (згідно з п.14 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки).

На семінарі йшлося  про стан та причини виробничого травматизму в галузі. У 2018 році сталося 4 нещасних випадки, 4 людини травмовано, в т.ч. 1 із смертельним наслідком. За 4 місяці 2019 р.  стався 1 нещасний випадок, 1 людину травмовано.

Основними причинами виробничого травматизму залишаються організаційні, або такі, що не потребують матеріальних затрат, а їх усунення залежить лише від добросовісного виконання своїх обов’язків посадовими особами та робітниками підприємств, а також технічні причини, а саме:

  • відсутність або недостатній контроль з боку керівників вищої та середньої ланки, служб охорони праці за дотриманням працівниками вимог нормативно-правових актів, виробничої та трудової дисципліни;
  • людський фактор і невиконання (недотримання) вимог інструкцій з охорони праці, які діють в межах підприємства;
  • недосконалість самих інструкцій з охорони праці;
  • недоліки під час навчання безпечним прийомам праці;
  • значний ріст криміногенної ситуації в регіонах, пов`язаний із збільшенням фактів крадіжок деревини, незаконним видобутком бурштину, тощо на території держлісфонду, і як наслідок – травмування посадових осіб державної лісової охорони під час здійснення ними функції охорони зі сторони третіх осіб;
  • недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки;
  • недостатнє забезпечення спеціальною технікою (харвестер/форвардер) при проведенні лісосічних робіт та спецтехнікою при проведенні трелювальних робіт (спеціальні трелювальні лебідки для лісу, які комплектуються на базі тракторної техніки);
  • відсутність в окремих підприємствах системи колективного захисту працюючих під час здійснення навантажувально-розвантажувальних робіт (навантаження лісопродукції у вагони), при виконанні робіт на висоті тощо;

Фахівець озвучив пропозиції щодо зменшення травматизму в лісовій галузі Зокрема, суб’єктам господарювання запропоновано переглянути та доопрацювати посадові інструкції, інструкції з охорони праці, програми проведення навчання з посадовими особами та працівниками, які охороняють лісові насадження. В  програмах та інструкціях врахувати та конкретизувати вимоги безпеки під час виконання робіт з охорони лісових масивів, дії працівників лісової охорони під час затримання порушників, порядок їх затримання, порядок застосування вогнепальної зброї тощо.

Інформаційно: на території області виконують роботи 18 держлісгоспів, 1 державний заповідник, 1 ДП СЛАП (Рокитнівський) та 116 суб’єктів господарювання, які виконують лісовідтворювальні та лісосічні роботи.