gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Сумах пройшов семінар для представники закладів освіти щодо атестації робочих місць за умовами праці

23 травня 2019

У рамках семінару-навчання завідувач сектору з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Сумській області Світлана Закорко роз’яснила представникам закладів загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти міста Суми порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Основною проведення атестації є регулювання відносин між роботодавцем та працівником у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умові праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах праці. Тож при атестації необхідно визначити, чи працює працівник у шкідливих умовах праці. У разі підтвердження шкідливих умов праці та неможливості їх усунення, працівнику надаються певні пільги та компенсації, передбачені чинним законодавством, зазначила Світлана Закорко.

Фахівець звернула увагу присутніх на те, що відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, утім він не може виступати головою атестаційної комісії, підписувати протоколи засідань, розрахунки доплат тощо.

Щодо строків проведення атестації, то вони мають бути передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років. У свою чергу в разі докорінних змін умов і характеру праці здійснюється позачергова атестація.

Фахівець Держпраці зауважила, що шкідливі умови праці – це стан умов праці, за якого рівень впливу одного або більше факторів виробничого середовища та трудового процесу перевищує допустимий. Визначити це можливо лише проведенням відповідних лабораторно-інструментальних досліджень.

Наразі у місті Суми такі дослідження мають право здійснювати дві акредитовані Держпраці лабораторії (контактні дані лабораторій зазначені на сайті Держпраці України).

Семінар-навчання проведено Сумською міською організацією профспілки працівників освіти і науки України на базі ССШ №10 за участю представників ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці». Фахівці підприємства проанонсували присутнім початок, з червня поточного року, проведення санітарно-гігієнічних досліджень факторів виробництва середовища і трудового процесу.