gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: на Роменській фабриці обговорили вимоги безпеки виконання робіт

17 травня 2019

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Сумській області Тамара Рябущенко у рамках семінару нагадала керівникам, відповідальним за охорону праці посадовим особам та працівникам Роменської гардинно-тюлевої фабрики правила безпеки праці, яких обов’язково необхідно дотримуватися задля уникнення нещасних випадків на виробництві.

Виробничі процеси підприємств текстильно-галантерейної промисловості мають відповідати вимогам охорони праці, санітарним нормам проектування виробничих підприємств та організації технологічних процесів, гігієнічним вимогам до виробничого устаткування тощо. Фахівець Держпраці наголосила на тому, що в усіх технологічних процесах виробництва повинні бути передбачені заходи захисту працівників від ймовірного впливу небезпечних та шкідливих виробничих факторів. У разі змін виробничого процесу, які можуть спричинити збільшення виділення шкідливих речовин в робочу зону, суб’єкту господарювання необхідно передбачити додаткові заходи, що гарантуватимуть безпеку працівникам.

Учасники семінару обговорили вимоги до технологічних процесів і приміщень, до устаткування, яке застосовується у технологічних процесах, розглянули правила його розміщення і порядок організації робочих місць.

Головний державний інспектор звернула увагу присутніх на те, що до участі у виробничому процесі можуть допускатися лише особи, які пройшли відповідні інструктажі, навчання та перевірку знань з охорони праці. Для виконання разових робіт підвищеної небезпеки мають бути наряд-допуски. Також на підприємстві перелік робіт з підвищеною небезпекою повинен уточнюватися та доповнюватися, виходячи із специфікації виробництва.