gov.ua Державні сайти України
Пошук

Понад 5 тисяч працівників уклали трудовий договір за результатами інспекційних відвідувань у Полтавській області

17 травня 2019

З метою подолання незадекларованої праці інспекторами Управління Держпраці у Полтавській області вживаються заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення.

Станом на 15 травня Управлінням Держпраці У Полтавській області проведено 398 інспекційних відвідувань, в ході яких перевірено 395 роботодавців, у яких працюють 27 312 працівників.

Встановлено, що 67 роботодавців використовують найману працю без укладення (оформлення) трудового договору. Без належного оформлення трудових відносин були допущені до роботи 467 працівників, без укладення (оформлення) трудового договору працювали 175. З 81 працівником було укладено трудовий договір, але без повідомлення ДФС. Також з’ясувалось, що 29 роботодавців використовують найману працю 211-ти працівників на підставі цивільних договорів, що мають ознаки трудового договору.

В результаті перевірок інспекторами Управління Держпраці у Полтавській області внесено 134 приписи, складено та передано до суду 33 протоколи за частиною третьою статті 41 КУпАП. Складено 63 постанови про накладення штрафу відповідно до абзацу другого частини другої статті 265 КЗпП України на суму 34 748 820. До правоохоронних органів направлено матеріалів з 26 справ, внесено одну пропозицію про притягнення до дисциплінарної відповідальності винних посадових осіб.

В ході інспекційних відвідувань або на виконання приписів, внесених їх за результатами, 74 роботодавця усунули порушення і з 5 671  працівником укладено (оформлено) трудовий договір, із них: із 74 – за результатами інспекційних відвідувань, із 2044 – після проведеної інформаційно-роз’яснювальної роботи, а в результаті відвідування роботодавця з метою інформування його та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю – 3553.

Управління Держпраці у Полтавській області нагадує, що лише укладений та зареєстрований трудовий договір здатен захистити працівника та його права.