gov.ua Державні сайти України
Пошук

Херсонщина: використання найманої праці без оформлення працівників та реєстрації господарської діяльності

10 травня 2019

З метою подолання незадекларованої праці в Україні інспекторами ГУ Держпраці у Херсонській області постійно проводяться заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення. Зокрема, фахівцями активно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо державної реєстрації суб’єкта господарювання для подальшого здійснення діяльності в межах правового поля, переваг укладання трудового договору та отримання офіційної заробітної плати. Незважаючи на це, роботодавці продовжують нехтувати трудовими правами своїх працівників.

Так, минулого тижня, головними державними інспекторами праці проведено ряд інспекційних відвідувань, під час яких встановлено порушення норм трудового законодавства у неформальному секторі зайнятості (економічна діяльність незареєстрованих підприємств, окремих осіб без реєстрації/декларування у державних органах).

У першому випадку фізичною особою, яка здійснює діяльність у сфері будівництва на території смт Великоолександрівка, використовувалась праця 4 найманих працівників, які виконували роботу по кладці каменю, без належного оформлення трудових відносин.

А в другому – у фізичної особи, яка займається сільськогосподарською діяльністю на території с. Корсунка Новокаховського району Херсонської області виявлено 12 працівників, які виконували роботу з пасинкування та підв’язування томатів в теплиці, без належного оформлення трудових відносин.

Крім того, фізичні особи – роботодавці не зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності.

Головне управління Держпраці у Херсонській області наголошує, що укладений та зареєстрований (у встановленому законодавством порядку) трудовий договір захистить вас і ваші права, вбереже від несправедливості та обману.