gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаївський окружний адміністративний суд заборонив експлуатацію 29 ліфтів

08 травня 2019

За результатами перевірки ТОВ «Миколаївдімсервіс» у січні 2019 року управлінням Держпраці у Миколаївській області зафіксовано порушення вимог законодавства у сфері охорони праці. Роботодавець, який зобов’язаний був забезпечити належне утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування, моніторинг за їх технічним станом, а також  створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, не здійснив:

  • виконання ремонтів та позачергових технічних оглядів 29 ліфтів. Варто зазначити, що під час проведення перевірки у суб’єкта господарювання були в наявності відомості експертного обстеження  дефектів, пошкоджень та відмов, після закінчення граничного строку експлуатації технічних споруд.
  • одержання дозвільних документів на експлуатацію ліфтів, що знаходяться на балансі підприємства. Без наявності зазначеного документа суб’єкт господарювання не може проваджувати дії щодо здійснення певних видів господарської діяльності.
  • оформлення декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці на виконання робіт підвищеної небезпеки, зокрема робіт, що виконуються на висоті понад 1,3 метра (далі – декларація).

Загалом акт перевірки суб’єкта господарювання  містить 31 пункт порушень вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

З метою попередження нещасних випадків та забезпечення дотримання вимог законодавства у сфері охорони праці, управління Держпраці у Миколаївській області звернулося до Миколаївського окружного адміністративного суду з позовом щодо застосування заходів реагування у сфері державного нагляду шляхом повної заборони виконання робіт та експлуатації машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, зокрема детально наведених вище.

Під час судового процесу ТОВ «Миколаївдімсервіс» оформило та  зареєструвало відповідним чином декларацію. Між тим, доказів усунення інших порушень не надавалося.

Розглянувши матеріали справи, суд частково задовольнив позов управління Держпраці у Миколаївській області до ТОВ «Миколаївдімсервіс». Заходи реагування застосовано  в частині заборони  експлуатації устаткування підвищеної небезпеки,  зокрема,  ліфтів, що знаходяться на балансі підприємства. Відновлення роботи ліфтів можливе з моменту усунення усіх встановлених порушень.