gov.ua Державні сайти України
Пошук

Миколаїв: на радіо про застосування пестицидів та заходи безпеки роботи з ними

06 травня 2019

6 травня 2019 року Леся Бугас, головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці управління Держпраці у Миколаївської області, стала гостем ведучої ранкової передачі «Українського радіо:Миколаїв» Анни Стадник.

Під час прямого ефіру слухачам роз’яснили сферу застосування пестицидів, визначено їх властивості та зауважили на вимогах безпеки, яких необхідно дотримуватися  для збереження здоров’я працівників.

Безумовно, найбільш широко пестициди використовуються у сільському господарстві, зокрема на полі, в саду тощо. Медичні огляди, навчання безпечним методам роботи працівників  є важливим етапом у протидії отруєнням персоналу фермерських, сільськогосподарських підприємств. Саме на цьому зауважила Леся Бугас.

Слухачів зацікавила тема передачі. До студії надійшов дзвінок, жінка дізнавалася  про заходи безпеки під час використання дихлофосу. Зазначений пестицид перетерпів «оновлення», при його використанні відсутній запах. Тобто виникає складність запобігання негативним діям засобу.

Відповідаючи на питання, Леся Бугас наголосила, що при використанні будь-яких пестицидів, в тому числі дихлофосу без запасу, необхідно чітко дотримуватися інструкції застосування, визначеної заводом виробником, та обов’язково використовувати відповідні засоби індивідуального та колективного захисту. Посадовець окремо зупинилася на видах засобів індивідуального захисту, якими мають бути забезпечені працівники, а також визначила порядок їх зберігання у належному стані.

Серед іншого слухачам детально роз’яснили правила надання першої долікарської допомоги при отруєнні пестицидами.

Водночас, Леся Бугас зауважила, що ніякого отруєння не повинно виникнути, якщо під час праці працівники будуть дотримуватися  правил охорони праці на всіх етапах використання пестицидів.