gov.ua Державні сайти України
Пошук

Фахівці охорони праці Криворіжжя об’єднують стратегії за «Безпечне та здорове майбутнє праці»

06 травня 2019

«Забезпечення здорових та безпечних умов праці – спільна мета держави і бізнесу» – стало гаслом для цьогорічного круглого столу, який відбувся при Криворізькому гірничопромисловому управлінні ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Цьогоріч круглий стіл об’єднав керівників структурних підрозділів Криворізького гірничопромислового управління, керівництво Криворізького експертно-технічного центру, представників Криворізького міського комітету профспілки металургів і гірників України, Фонду соціального страхування від нещасних випадків, державного воєнізованого гірничорятувального загону, керівників служб охорони праці найпотужніших підприємств Криворізького залізорудного басейну, Жовтих Вод, Марганцю, Нікополю та представників від місцевих органів самоврядування.

Головним питанням порядку денного зустрічі стало обговорення реалізації спільних стратегічних завдань передбачених Концепцією реформування системи управління охороною праці в Україні, яку Уряд схвалив своїм розпорядженням №989-р 22 грудня 2018 року. Вектор реформування сфери безпеки та гігієни праці, який впроваджує Держпраці, передбачає докорінні зміни в підходах до управління охороною праці і формуються вони на принципах запобігання виробничим ризикам та заохочення до створення безпечних і здорових умов праці, тим самим забезпечить ефективну реалізацію прав працівників на безпечні та здорові умови праці.

Наразі, замислитись про необхідність впровадження нового підходу до оцінювання ступеня ризику від провадження господарської діяльності змушують і статистичні цифри виробничого травматизму, який стався у минулому році на підприємствах міста, піднаглядних Криворізькому гірничопромисловому управлінню. Так аналіз травматизму показує, що, загальна кількість нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом, порівняно з 2017 роком зменшилася майже на 33%, або на 57 випадків. Але при цьому, більш ніж в два рази збільшилася кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками – на 10 нещасних випадків, або на 125%. Збільшення кількості смертельних нещасних випадків спостерігається на підприємствах гірничорудної і нерудної промисловості, в будівництві, машинобудуванні і котлонагляді. Порівняльний аналіз причин смертельного травматизму у 2018 році свідчить, що найбільша їх кількість сталася з організаційних причин.

Роблячи даний аналіз в.о. начальника Криворізького гірничопромислового управління Данило Бондар резюмував, що більшість згаданих нещасних випадків можна було б попередити, аби вчасно виявити небезпеку, спрогнозувати наслідки або навчити, роз’яснити та допомогти молодому фахівцю.

Сьогодні флагмани гірничорудної галузі не зволікають можливістю вивчення і перейняття міжнародного досвіду та впровадження інноваційних технологій в питаннях управління безпекою та гігієною праці. Своїми напрацюваннями з оцінки і управління виробничим ризиками поділились Південний, Центральний, Північний гірночо-збагачувальні комбінати, ПрАТ «Суха Балка», ПАТ «Кривбасзалізрудком» та ТОВ «Інтерпайп Ніко Тьюб». У формі конструктивного діалогу учасники заходу одностайно зійшлись на думці, що до виявлення ризиків людей потрібно залучати, а на самі ризики потрібно впливати.

Не оминули увагою і проблемне питання трудової міграції, зокрема, професійно підготовленої молоді. Фахівці Держпраці закликали підприємства забезпечити належні умови праці, щоб зупинити відтік трудових ресурсів із країни, зберегти кваліфікований і високоефективний трудовий потенціал.

Разом з тим, закликали підприємства не зволікати впровадженням змін у свій виробничий процес, правильно реалізовувати реформування та забезпечити, з урахуванням  пріоритетності навчання і постійного розвитку, впровадження нових принципів СУОП.

Приємним завершенням зустрічі, стало нагородження кращих працівників Держпраці Криворіжжя Грамотами виконкому Криворізької міської ради та Покровської районної у місті ради, які зі словами привітань та вдячності вручив, присутній на заході заступник Голови Покровської районної у місті ради. В свою чергу Грамоти працівникам вручено і від Криворізького міському профспілки металургів і гірників України.

Родзинкою ж цьогорічного круглого столу стало нагородження Криворізьких авторів малюнків, які посіли призові місця на регіональному етапі Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнку «Охорона праці очима дітей». Діти в урочистій атмосфері отримали Грамоти Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, Дипломи «глядацьких симпатій» фахівців Держпраці Криворіжжя та цінні подарунки.

Всі учасники заходу привітали переможців, їх батьків, художніх керівників, подякували за увагу і не байдужість до питань промислової безпеки та виявили сподівання на подальшу співпрацю, адже як виявляється «майбутнє малює майбутнє».