gov.ua Державні сайти України
Пошук

На підприємстві «СЕ – Борднетце Україна» обговорили всі переваги впровадження ризикоорієнтованого підходу

03 травня 2019

Управління Держпраці у Чернівецькій області спільно з керівництвом підприємства Чернівецької філії ТОВ «СЕ – Борднетце Україна» організували семінар-нараду, у якій взяли участь фахівці територіального органу Держпраці, керівники структурних підрозділів відомства та численні представники підприємства.

До участі у семінарі також було запрошено соціальних партнерів, зокрема представників Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Чернівецькій області.

Так, до роботи форуму долучилися керівник дирекції Фонду  в області Андрій Шевченко, заступник  Михайло Розман та головний страховий експерт з охорони праці відділу профілактики виробничого травматизму Григорій Сопівник.

Розпочинаючи роботу семінару, перший заступник начальника Управління Держпраці у Чернівецькій області Іван Гордей зазначив, що вже стало доброю традицією до Всесвітнього дня охорони праці, Дня охорони праці в Україні організовувати на базі місцевих підприємств, що є зразком впровадження передових практик управління станом промислової безпеки та охорони праці на виробництві, подібні форуми.

«У нинішньому році Управлінням Держпраці відзначено у цьому напрямі саме Чернівецьку філію підприємства «СЕ – Борднетце Україна». Відсутність випадків виробничого травматизму на підприємстві, запровадження передового досвіду управління станом охорони праці, наполеглива робота фахівців служби охорони праці заслуговують на відзначення результатів роботи.

Діяльність підприємства у цьому напрямі є прикладом впровадження системи управління охороною праці на основі ризикоорієнтованого підходу. Концепцію реформування системи управління охороною праці на підприємствах на  основі ризикоорієнованого підходу  схвалено Кабінетом Міністрів України у грудні 2018 року», – підкреслив у вітальному слові Іван Гордей.

Заступник керівника територіального органу Державної служби України з питань праці акцентував на наступному:

«Певний аналіз запровадження окремими підприємствами області системи управління охороною праці на основі ризикоорієнтованого підходу засвідчує про ефективність запобігання травмування працівників на виробництві, адже насправді основні зусилля спрямовуються не на констатацію порушень, що створюють загрозу життю і здоров’ю працівників, з’ясування причин настання нещасних випадків, а на оцінювання ризиків та на реалізацію  невідкладних заходів щодо їх усунення. Запровадження цієї системи управління охороною праці, підвищення рівня культури безпеки на виробництві, а також відповідальності роботодавців дасть змогу суттєво підвищити рівень захисту життя та здоров’я працівників та недопущення виробничого травматизму», – зазначив Іван Гордей.

У свою чергу директор Чернівецької філії ТОВ «СЕ – Борднетце Україна» Олександр Бафанов  констатував, що фахівці підприємства й надалі докладатимуть максимум зусиль, аби  робота у цьому напрямі на підприємстві  проводилася належним чином.

У ході роботи семінару керівник служби охорони праці Чернівецької філії ТОВ «СЕ – Борднетце Україна» Іван Томунь розповів про методи роботи служби.

Так, на підприємстві практикується постійний моніторинг стану промислової безпеки та охорони  праці, проводяться  навчання та інструктажі, перевірка знань працівників, у тому числі, й через складання відповідного письмового екзамену,  запроваджено практику відео-інструктажів з охорони праці.

Учасники семінару-наради оглянули цехи підприємства, продукцію, яка тут виготовляється, поспостерігали за виробничим процесом.

Довідково:  концерн SEBN, який почав працювати в Україні та виготовляє кабельно-провідникову продукцію Volkswagen AG, утворився в результаті злиття двох компаній — Sumitomo Electric Industries та Volkswagen Bordnetze GmbH.

В Україні працюють чотири заводи, зокрема, у Тернополі, Хмельницькому, Чорткові та Чернівцях.

Власне, Чернівці стали другим містом в Україні, де було організовано виробництво. Його діяльність розпочалася у травні 2013 року.