gov.ua Державні сайти України
Пошук

У рамках відзначення Дня охорони організовано цикл тематичних лекцій у вузах Буковини

25 квітня 2019

Цикл тематичний зустрічей та лекцій зі студентами вищих навчальних закладів Буковини, приурочених Всесвітньому дню охорони праці та Дню охорони праці в Україні, організовано фахівцями Управління Держпраці у Чернівецькій області.

Так, учора тематична лекція відбулася в навчальній аудиторії Чернівецького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету.

Участь у семінарі – тренінгу на тему «Виробничі ризики та їх вплив на безпеку праці» взяли перший заступник начальника територіального органу Державної служби України з питань праці Іван Гордей та заступник Галина Кушнір.

Студентів та викладацький склад вузу, зокрема, декана факультету управління, сфери обслуговування та харчових технологій Валентину Полянко, виконуючу обов’язки декана факультету обліку, фінансів та економічної діяльності Ірину Мустецу, завідуючу практикою навчального відділу Наталію Канут, провідного інженера з охорони праці Володимира Капшу   фахівці Управління проінформували на найбільш актуальні теми що додержання законодавства з питань промислової безпеки, охорони та гігієни праці, про відповідальність за їх порушення; навели статистичні дані нещасних випадків на виробництві, підсилили дані конкретними прикладами виробничих травмувань, які, на жаль, сталися упродовж минулого та з початку нинішнього років на місцевих підприємствах.

Студенти самостійно визначили рейтинг найбільш небезпечних професій, фактори, через, які, власне, й мають місце нещасні випадки.

Ще одна актуальна тема лекції – як молодим працівникам відстояти свої соціальні та трудові права у разі порушення їх роботодавцем.

Практичні поради у цьому напрямі студентам надала заступник начальника Управління Держпраці Галина Кушнір.

Найперше, представник Управління наголосила на недопустимості не задекларованої зайнятості.

«Належним чином оформлені трудові відносини –  це 100%  запорука ваших трудових прав, – зазначила під час лекції Галина Кушнір. – Державна служба України з питань праці, Управління Держпраці, як територіальний підрозділ, наполегливо рекомендує працівникам, особливо тим, хто лише починає свій трудовий шлях не піддаватися на сумнівні пропозиції окремих не надто доброчесних  роботодавців й не погоджуватися на не задекларовану зайнятість, на отримання заробітної плати у так званих конвертах.  Рекомендую вам ретельно переглянути статті Кодексу законів про працю й повсякчас пам’ятати, що окрім трудових обов’язків ви ще маєте й трудові права».

Посадовець також надала студентам практичні поради щодо стажування працівників під час виробничого процесу на підприємствах, в установах, організаціях та щодо процедури його оформлення; роз’яснила про відмінності між оформленням трудових договорів та цивільно-правових угод; необхідність повідомлення органів Державної фіскальної служби про факт працевлаштування.

Студентській аудиторії було повідомлено про можливість інформування, у тому числі, й через онлайн – повідомлення,  про випадки не задекларованої зайнятості.

Галина Кушнір порадила студентам та випускникам вузу у разі виникнення питань щодо додержання законодавства про працю, звертатися до органів Держпраці.