gov.ua Державні сайти України
Пошук

На прес-конференції в міській раді Кропивницького: закон зобов’язує створити легальні та безпечні умови праці для кожного

16 квітня 2019

Співпраця з легалізації трудових відносин та виплати заробітної плати,- такою була тема прес-конференції в міській раді м. Кропивницького. Спікерами виступили заступник міського голови Андрій Паливода, начальник відділу з питань праці міськради Микола Рибак та начальник Управління Держпраці в області Сергій Подорожний.

Наша мета не “кошмарити” бізнес, як дехто вважає, а створити для роботодавців рівні умови, зазначив Андрій Паливода. – Податки, які підуть на соціальне забезпечення громадян мають сплачувати всі. Відділ з питань праці при міськраді працює більше, ніж півроку. Займаються інформаційно-роз’яснювальною роботою, а штрафи, то вже крайній елемент. Суттєво поповнювати бюджет збираємося за рахунок легалізованих працівників.

За словами Миколи Рибака, протягом поточного півріччя працівники відділу відвідали 400 підприємств. В результаті легалізовано кожного четвертого працівника. Незабаром відділ створить сторінку у мережі «Фейсбук», де кожен житель Кропивницького зможе повідомити про факти незадекларованої праці.

Сергій Подорожний детально поінформував журналістів про повноваження Управління Держпраці, а також – інспектора праці органу місцевого самоврядування. Зупинився на підставах інспекційних відвідувань, однією з яких може бути повідомлення у ЗМІ. Посадовець підкреслив, що крім значної превентивної роботи, заходи нагляду та контролю за дотриманням трудового  законодавства продовжуються. Штраф за одного неоформленого працівника – 125 тисяч 190 гривень, 417 300 грн – зa недопуск до інспекційного відвідування стосовно оформлення трудових відносин та виявлення нелегальних працівників.

Журналісти отримали відповіді на всі запитання, а також інформаційні буклети з питань легалізації праці та запрошення висвітлити заходи з нагоди  Дня охорони праці.

Довідка.

Органам місцевого самоврядування передаються повноваження по трьох основних блоках – дотримання мінімальних гарантій оплати праці, забезпечення права людини на безпечні умови праці та на оплату цієї праці та виявлення нелегальної зайнятості. Саме за цими трьома позиціями заходи впливу будуть вживатися одночасно із внесенням припису.

Територіальний орган Держпраці, крім своїх безпосередніх функцій, здійснює нагляд за додержанням законодавства про працю відповідними органами місцевого самоврядування.