gov.ua Державні сайти України
Пошук

Управління Держпраці у Миколаївській області ініціювало координацію зусиль у розв’язані актуальних проблемних питань сфери охорони праці

16 квітня 2019

Короткий вступ, а потім  питання  та вичерпні відповіді. Саме у такому форматі відбулась зустріч посадових осіб управління Держпраці у Миколаївській області з представниками трудових колективів м. Первомайська.

Участь у заході взяли  близько 40 осіб, зокрема представники ФГ «Меркурій Б», ПАТ «Добробут», ТОВ «Ремонтник», ТОВ «Кривоозерська харчосмакова фабрика»,  ПП «Сінчук» тощо.

Темою обговорення став аналіз організаційних заходів щодо профілактики виробничого травматизму, профзахворювань на підприємствах Первомайського району та просування культури охорони праці серед працівників.

Захід проходив в рамках заходів присвячених Дню охорони праці.

Звертаючись до присутніх, Сергій Чорний, головний державний інспектор управління Держпраці у  Миколаївській області, зазначив, що для запобігання нещасним випадкам на виробництві запроваджуються системи управління охороною праці. З урахуванням специфіки того чи іншого робочого процесу розробляються відповідні інструкції, приписи, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням, правила поведінки на території підприємства і на робочих місцях, правила виконання робіт, систематично проводяться інструктажі працівників з питань охорони праці. Посадовець відмітив, що рівень травматизму на підприємствах, на яких у штатний розпис  введено посаду  інженер з охорони праці, значно нижчий ніж на підприємства, на яких  його функції бере на себе або дублює начальник підрозділу, зміни, майстер або бригадир. Причиною тому є  зниження якості контролю за дотриманням вимог з охорони праці.

Присутніх проінформували про історію запровадження Всесвітнього дня охорони праці та девіз, під яким відзначається День охорони праці в Україні у  2019 році – «Безпечне та здорове майбутнє праці».

У другій частині заходу відбулось загальне обговорення актуальних проблемних питань у сфері охорони праці, у тому числі обумовлених викликами та змінами у сфері праці, що пов’язані з розвитком технологій, дією демографічних, глобалізаційних, кліматичних та інших факторів. Учасники обмінялися думками та досвідом, висловили свої коментарі та дискутували з найболючіших питань.

По завершенню заходу була висловлена пропозиція щодо проведення у майбутньому аналогічних заходів, які дозволяють поглянути на проблеми охорони праці на підприємствах, як то кажуть «свіжим оком». Пропозиція підтримана всіма учасниками.