gov.ua Державні сайти України
Пошук

Підприємцям та підприємствам Харківщини доведеться сплатити штрафні санкції на суму понад 7 млн гривень

16 квітня 2019

Інспекторами праці Головного управління Держпраці у Харківській області проведено ряд інспекційних відвідувань, під час яких було виявлено нелегально працевлаштованих робітників.

Під час інспекційного відвідування фізичної особи-підприємця, який працює у легкій промисловості виявили 6 неоформлених працівників.

У двох фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність у сфері харчування виявили 2 неоформлених працівників.

На товаристві з обмеженою відповідальністю, яке займається прибиранням приміщень було задіяно 3 працівника без офіційного працевлаштування.

На товаристві з обмеженою відповідальністю, яке займається виробом молочних продуктів було задіяно 15 працівників «нелегалів».

У фізичної особи-підприємця, який ремонтує автомобілі виявлено 1 робітника, який працює нелегально.

У фізичної особи-підприємця та на товаристві з обмеженою відповідальністю, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі виявили 28 неоформлених працівників.

У фізичної особи-підприємця, який займається виробництвом будівельного матеріалу був задіяний 1 робітник, який працював нелегально.

За результатами інспекційних відвідувань, уповноваженими особами Головного управління Держпраці розглянуто справи та винесено постанови щодо накладення штрафних санкцій на загальну суму понад 7 млн гривень.

Нагадуємо!

Згідно із ухваленим Законом «Про Державний бюджет України на 2019 рік» мінімальна заробітна плата у 2019 році становитиме 4 173 грн.

За порушення трудового законодавства юридичні та фізичні особи- підприємці, які використовують найману працю, будуть нести фінансову відповідальність у таких розмірах:

  1. 100 мінімальних зарплат – 417 300 грн, у разі вчинення роботодавцем  перешкоджання при проведенні заходів державного нагляду (контролю) щодо виявлення працівників без належного оформлення.
  2. 30 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 125 190 грн за наступні порушення:

– фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору;

– оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;

– виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску;

  1. 10 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 41 730 грн за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, надурочну роботу та інші питання оплати праці);
  2. 10 мінімальних зарплат, за кожного працівника, це 41 730 грн (за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».