gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Харківській ОДА відбулося засідання робочої групи з легалізації зайнятості населення

16 квітня 2019

Під головуванням директора Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації Юрія Шпараги, відбулося засідання обласної робочої групи з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості.

В засіданні групи взяли участь начальник ГУ Держпраці у Харківській області Володимир Рожанський,  заступник начальника Олена Петренко, директор обласного центру зайнятості Володимир Міненко, представники ДФС, Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування у Харківській області.

ГУ Держпраці у Харківській області було представлено аналіз структури неформальної зайнятості, визначено сфери господарювання, що мають високий ризик використання незадекларованої праці та представлено паспорт неформальної зайнятості у Харківській області за 2018 рік.

В ході проведення аналізу стану незадекларованої праці для заповнення паспорту регіону була використана інформація ГУ Пенсійного фонду України, ДФС, ГУ статистики у Харківській області та Харківського обласного центру зайнятості за 2017-2018 роки.

Олена Петренко зазначила що, протягом 12 місяців 2018 року державними інспекторами Головного управління Держпраці у Харківській області здійснено 525 заходів державного контролю у формі інспекційного відвідування. В ході інспекційних відвідувань на 125 підприємствах виявлено 2037 працівників, які були допущені до роботи без належного оформлення трудових відносин або допущені до роботи без повідомлення ДФС, або виконують роботу на підставі цивільних договорів, які мають ознаки трудового договору. Накладено 116 штрафних санкцій за ознаками абз.2 ч.2 ст.265 КЗпП України, на суму 124,5 млн грн.

«Можемо зробити висновок, що працездатне незайняте населення складає 229,6 тис. осіб, які можуть працювати в «тіні», а це 8,5% від загальної чисельності осіб які проживають в області, або 17,9 % від кількості працездатного населення», наголосила Олена Петренко.

За результатами проведеного аналізу визначені найбільш ризиковані галузі щодо неофіційного працевлаштування – це будівництво, сфера послуг, оптова і роздрібна торгівля та сільське господарство.

За даними ГУ ДФС у Харківській області збільшено кількість застрахованих осіб у жовтні 2018 року в порівнянні з січнем 2018 року та склала 48 228 осіб.

У 2017-2018 роки акцент в роботі робився на проведенні превентивних заходів, флеш-мобів спільно з органами ДФС, ПФУ, Служби зайнятості та органами місцевого самоврядування. Таких роз’яснень надано більш ніж 1000 роботодавцям по області.

Про ефективність таких заходів свідчить підвищення сплати ЄСВ по Харківській області. Так за даними Головного управління ПФУ у Харківській області, якщо у 2017 році сплата ЄСВ становила 10 млрд 398 млн 955,6 грн, то в 2018 році склала 12 млрд 507 млн 157,1 грн, темп росту склав +17% (або 2 млрд 108,2 млн грн).

ДФС України назвала ТОП-5 сфер, де зафіксовано найбільша кількість легалізованих у 2019 році працівників це:

  1. сільське господарство – легалізовано 56,6 тис найманих осіб;
  2. роздрібна торгівля, переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами – легалізовано 18,7 тис;
  3. діяльність лікарських закладів – легалізовано 13,5 тис;
  4. будівництво житлових і нежитлових будівель – легалізовано 11,4 тис;
  5. діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування – легалізовано 11,4 тис осіб.

Станом на 13 березня 2019 року Головним управлінням Держпраці у Харківській області вже виявлено 584 працівників без належного оформлення трудових відносин. Накладено штрафні санкції у сумі 30,9 млн грн, легалізовано 971 робоче місце.

Володимир Рожанський: «За загальними показниками діяльності територіальних управлінь Держпраці України у 2018 році перше рейтингове місце зайняло Головне управління Держпраці у Харківській області. І те, що ми маємо такий результат це безперечно підтримка роботи Управління з боку керівництва Харківської обласної державної адміністрації, в першу чергу Юлії Олександрівни. А також заслуга всіх партнерів управління та командна робота управління.

Наголошую, що лише спільними зусиллями ми зможемо досягати певних результатів, виконуючи завдання  що поставлені перед нами Урядом, головою Держпраці Романом Чернегою та губернатором області».