gov.ua Державні сайти України
Пошук

Одещина: настав час активно діяти!

16 квітня 2019

До Всесвітнього Дня охорони праці — 28 квітня колектив Головного управління Держпраці в Одеській області проводить заплановану до цього дня діяльність. Начальник Головного управління Микола Калайда розповідає:

— Напередодні Дня охорони праці керівництво, посадові особи управління і колишні працівники Держгірпромнагляду візьмуть участь у молебні на вшанування пам’яті загиблих на виробництві, який щорічно проходить  біля Поклонного хреста та Пам’ятного Знаку  «Тим, що загинули в результаті нещасних випадків і аварій на виробництві», розташованих в Олексіївському сквері м. Одеси біля Свято-Олексіївського храму. Поклонний хрест та Пам’ятний знак  було встановлено за ініціативи колективу управління.

Зараз всі, у кого в сім’ях є загиблі, можуть прийти сюди й помолитись у Поклонного хреста за упокоєння своїх рідних і близьких.

До Дня охорони праці державні інспектори беруть активну участь в організації та проведенні семінарів, засідань «круглих столів», готують виступи у засобах масової інформації. Всю роботу відображає офіційний сайт Головного управління. Зокрема, було розміщено статті про семінар-нараду з питань безпеки на будівельних майданчиках,  у нафтогазовому комплексі та хімічній промисловості, семінари перед початком весняно-польових робіт, стаття про семінар-тренінг для представників підприємств різних галузей задля ефективних шляхів співпраці, тренінги спеціалістів по взаємодії зі ЗМІ, наради щодо   літнього відпочинку дітей та інші. Фахівці Головного управління взяли активну участь та виступили на семінарах, організованих ДП «Адміністрація морських портів України», ДП «МТП «Южний», ТОВ «Стікон» та ін.

Хочу підкреслити, що заходи, присвячені Дню охорони праці в Україні, триватимуть протягом 2019 року, охоплюючи якомога більшу частину працюючих громадян і всі без винятку сфери економічної діяльності.

Як я вже розповідав, гасло всесвітнього Дня охорони праці — «Безпечне та здорове майбутнє праці». Ці слова стосуються саме молоді, яка і є нашим майбутнім.  Тому наша діяльність, що передбачає інноваційні підходи, має бути орієнтована на молодь, пріоритетність її навчання — не лише професійного, а й щодо безпечних навичок праці, прагнення та вміння зберегти не лише своє життя і здоров’я, а й тих, хто знаходиться поряд.

Серйозним викликом для України стало питання трудової міграції, зокрема, професійно підготовленої молоді. Я вважаю, потрібно забезпечити належні умови праці, щоб зупинити відтік трудових ресурсів із країни, зберегти кваліфікований і високоефективний потенціал.

Ми теж працюємо задля створення для молодих працівників належних умов праці.

Під постійним контролем Головного управління Держпраці в Одеській області — питання легалізації праці. Наші інспектори постійно роз’яснюють молоді, що, якщо людина   не оформлена офіційно,  для неї це дуже ризиково: наприклад, відсутність належного розміру пенсій, невиплата компенсацій за моральний збиток — та й взагалі нестабільність і невпевненість у майбутньому. За результатами  виключно превентивної діяльності протягом 2018 року працевлаштовані понад 8 000 осіб.

Контролюємо засідання робочих груп у районах області  з питань забезпечення виплат мінімальної заробітної плати, проводимо перевірки стану охорони праці на підприємствах Одеси і області та ін.. І наголошую: ця робота проводиться не лише задля Дня охорони праці — це наша постійна діяльність, спрямована на уникнення виробничих травм і аварій.

Профілактична робота  приносить свої результати: загальна кількість випадків виробничого травматизму впродовж 2019 року зменшилась проти 2018 року на 26 осіб.

Настав час виходити зі стану пасивності і активно діяти. Тільки спільними зусиллями можливо виконати завдання, передбачені програмами реформ, і забезпечити конституційне право громадян на гідні умови праці.