gov.ua Державні сайти України
Пошук

Сумщина: інспектори праці ОТГ активізують свою діяльність

15 квітня 2019

У ході наради з головами районних державних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, міськими головами райцентрів області при голові Сумської облдержадміністрації начальник Управління Держпраці у Сумській області Юрій Семеног звернув увагу присутніх на необхідність активізації роботи інспекторів праці органів місцевого самоврядування в частині здійснення інспекційних відвідувань підприємств.

Загалом у  Сумській області прийнято рішення про введення посади інспектора праці у всіх 7 містах обласного значення та 18 об’єднаних територіальних громадах, введено 40 штатних посад інспекторів праці. Наразі фактично призначені та отримали  посвідчення інспектора праці 36 осіб.

Юрій Семеног звернув увагу учасників наради на те, що інспекторами праці ОТГ протягом січня-березня поточного року здійснено 79 інспекційних відвідувань підприємств. За їх результатами складено 12 постанов про накладення штрафних санкцій за встановлені порушення вимог трудового законодавства. Таким чином у більшості, а саме, 85% від загальної кількості контрольних заходів, інспекторами праці перевірялися суб’єкти господарювання, які не допустили у своїй діяльності порушень законодавства. Це говорить про відсутність попереднього нагляду та аналізу роботи підприємств інспекторами праці, а також створення зайвого тиску на суб’єктів господарювання. На ряду з цим має бути збільшена кількість контрольно-наглядових заходів в частині дотримання роботодавцями вимог трудового законодавства.

Очільник Управління зауважив, що до повноважень Держпраці належить здійснення контролю за діяльністю інспекторів праці органів місцевого самоврядування. Тож за результатами перевірок їх роботи посадовими особами Управління Держпраці у Сумській області вноситиметься припис про активізацію діяльності інспекторів праці. У разі, якщо у встановлений термін вимоги припису не будуть виконані Управлінням прийматиметься рішення про притягнення керівників до адміністративної відповідальності та анулювання посвідчення інспекторів праці, які отримують заробітну плату, але не виконують свої посадові обов’язки.

«Якщо Вам не потрібен інспектор праці, то цей працівник може бути задіяний у інших напрямах роботи, – наголосив Юрій Семеног. – У свою чергу Управління Держпраці у Сумській області повсякчас надає методичну, інформаційно-роз’яснювальну допомогу інспекторам праці органів місцевого самоврядування».

Зважаючи на вищевикладене також необхідно враховувати те, що легалізація неоформленої праці сприяє поповненню державного бюджету за рахунок сплати суб’єктами господарювання єдиного соціального внеску та підвищенню культури праці, створенню безпечних, належних умов праці.