gov.ua Державні сайти України
Пошук

Луганщина: обговорено питання безпеки роботи вугільних підприємств, легалізації найманої праці та результати розслідувань нещасних випадків

04 квітня 2019

Відбулось чергове засідання колегії Головного управління Держпраці у Луганській області. У роботі колегії взяли участь генеральні директори вугільних об’єднань, директори шахт, керівники та фахівці служб охорони праці підприємств регіону.

Під час роботи були розглянуті питання щодо рівня безпеки під час експлуатації обладнання на шахтах ПАТ «Лисичанськвугілля» і ДП «Первомайськвугілля», стану підготовки підприємств вугільної галузі Луганської області до прийому паводкових вод, результатів діяльності Головного управління Держпраці у Луганській області в частині легалізації найманої праці протягом І кварталу 2019 року, результатів розслідувань нещасних випадків, які сталися на підприємствах області у І кварталі 2019 року.

Начальник управління гірничого нагляду доповів про результати моніторингу стану промислової безпеки на вугільних шахтах області в частині аварійності на виробничих об’єктах шахт та підкреслив, що їх експлуатація допускається з високим рівнем аварійності, що є наслідками невиконання вимог окремих пунктів діючих Правил безпеки у вугільних шахтах. Не всі аварії розслідуються з дотриманням галузевого порядку проведення розслідування технологічних аварій, що не спричинили за собою нещасних випадків тобто, які не підпадають до випадків проведення спеціальних розслідувань. Крім того, заслухані звіти керівників вугільних підприємств щодо прийнятих заходів з недопущення негативного впливу весняних паводків на роботу шахт. Колегія запропонувала активізувати діяльність з виконання надалі запланованих заходів.

Ключовим пунктом порядку засідання стало обговорення результатів діяльності стосовно легалізації найманої праці у суб’єктів господарювання Луганської області. Протягом першого кварталу поточного року інспекторами праці виявлено 52 працівника без належного оформлення трудових відносин, винесено 23 постанови про накладення штрафних санкцій на загальну суму 6 111 813 гривень. Проводиться активна інформаційно-роз’яснювальна робота (наради, семінари, виступи в ЗМІ) щодо застосування законодавства про працю.

Також колегія заслухали керівників ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», ТДВ «Лисичанський желатиновий завод», Луганської дирекції АТ «Укрпошта» про результати спеціальних розслідувань нещасних випадків з тяжкими наслідками. Варто зазначити, що працівники всіх зазначених підприємств отримали травми протягом січня та лютого поточного року під час падіння при пересуванні. На підставі аналізу матеріалів, колегія прийняла рішення посилити превентивну роботу, спрямовану на попередження аналогічних нещасних випадків протягом осінньо-зимового періоду.

Підбиваючи підсумки засідання, перший заступник начальника Головного управління наголосив, що вимоги сучасного виробничого середовища вимагають кардинальні зміни в існуючій системі управління охороною праці та впровадження ризикоорієнтованого підходу, який передбачає широке використання принципу «передбачити і запобігти».