gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Харківщині триває впровадження Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні

28 березня 2019

Згідно з планом заходів щодо реалізації Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні, у Харківській області триває впровадження пілотного проекту стосовно удосконалення наглядової діяльності в сфері охорони праці з урахуванням ризикоорієнтованого підходу, шляхом розроблення відповідних інституційних, правових та організаційних механізмів її здійснення.

Так, 27 березня 2019 року за підтримки ГУ Держпраці у Харківській області відбувся семінар, темою якого стала: «Розробка, впровадження та аудит систем менеджменту гігієни та безпеки праці (ГіБП) на основі управління ризиками. Вимоги нового стандарту 45001: 2018».

Участь в семінарі взяли начальник Головного управління у Харківській області Володимир Рожанський, начальник управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Дмитро Гринь, керівники та інспектори відділів  управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки ГУ Держпраці а також керівники та фахівці з охорони праці з понад 100 підприємств Харківщини у кількості більш 140 осіб.

На початку заходу начальник ГУ Держпраці у Харківській області Володимир Рожанський зазначив: «Концепція реформування системи управління охороною праці в Україні, затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 року №989-р, визначає принципи, основні напрями та завдання побудови системи організації безпеки та гігієни праці в Україні на основі ризикоорієнтованого підходу для забезпечення впровадження стандартів Європейського Союзу. Такий підхід буде прияти запровадженню більш ефективного механізму економічного стимулювання роботодавців до створення належних, безпечних і здорових умов праці і дасть змогу роботодавцям вибирати найефективніший спосіб управління та інтегрувати систему управління охороною праці в загальну систему управління підприємством. Цей захід покликаний привернути увагу підприємств, роботодавців, працівників до проблемних питань безпеки та гігієни праці, створення належних умов праці, сприяння впровадженню на підприємствах сучасних методів управління охороною праці та обговорення їх з нашими соціальними партнерами, експертами, спеціалістами з охорони праці».

 Захід було проведено «Академією управління ризиками в системах менеджменту» при редакції журналу «Охорона праці». Модератором зустрічі став головний редактор журналу «Охорона праці» та керівник «Академії управління ризиками в системах менеджменту» Дмитро Матвійчук, викладачем – міжнародний експерт, викладач і аудитор по стандартам ISO, професор МІМ-Київ, доктор технічних наук Віталій Цопа.

У місті Харкові такий семінар проводиться вже не вперше. Отже, з упевненістю можна сказати, що Слобожанщина впевнено крокує до впровадження ризикоорієнтованого підходу з питань безпеки та управління ризиками в промисловості та на виробництвах.