gov.ua Державні сайти України
Пошук

Хмельниччина: керівникам та спеціалістам служб охорони праці підприємств Старокостянтинова роз’яснено вимоги гігієни та охорони праці

26 березня 2019

Посадові особи Управління Держпраці у Хмельницькій області спільно із Старокостянтинівською міською радою провели семінар-нараду для керівників та спеціалістів служб охорони праці підприємств, установ та організацій різної форми власності та господарювання.

Участь у засіданні взяли представники Управління соціального захисту населення виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області, Старокостянтинівської центральної районної лікарні.

Начальник відділу з питань гігієни праці Олена Токар роз’яснила учасникам заходу Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій», який затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246. Зазначивши, що вказаний Порядок розроблений на виконання статті 17 Закону України «Про охорону праці» та визначає процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічному обов’язковому медичному огляді осіб віком до 21 року.

Лікар з гігієни праці Управління Держпраці Віктор Мамчур проаналізував основні недоліки при визначенні категорій працівників та складанні поіменних списків працівників, що підлягають медоглядам. Наголосив на необхідності проведення лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях, копії протоколів яких роботодавець має надати разом із заявою щодо визначення категорій працівників, які підлягають періодичному медичному огляду до Управління Держпраці.

Під час наради були розглянуті актуальні питання охорони праці та безпеки життєдіяльності на території міста. Проаналізовано стан виробничого травматизму та реалізацію Програми стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в м. Старокостянтинів до 2022 року.

За результатами семінар-наради керівникам підприємств, установ та організацій рекомендовано:

– відповідно до вимог чинного законодавства забезпечити фінансування та організацію проведення попереднього і періодичного медичних оглядів працівників зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких,  де є потреба у професійному доборі,  щорічному обов’язковому медичному огляді осіб віком до 21 року. Працівників, які ухиляються від проходження обов’язкового медогляду притягувати до дисциплінарної відповідальності, а також відсторонювати від виконання робіт;

– організувати проведення працівникам під час прийняття на роботу і в процесі роботи інструктажів, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим на виробництві від нещасних випадків на виробництві, правил поведінки у разі виникнення аварії тощо;

– забезпечити працівників, що зайняті на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, безоплатно за встановленими нормативами, спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами;

– забезпечити функціонування системи управління охорони праці на підприємстві;

– забезпечити отримання дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, відповідно до постанови КМУ від 26.10.2011 року №1107 тощо.

Управлінню соціального захисту населення міськвиконкому проаналізувати виконання Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в м. Старокостянтинів до 2022 року. Забезпечити проведення виїзних засідань з питань безпечної життєдіяльності населення на підприємствах міста та надання методичної і консультативної допомоги підприємствам, установам та організаціям стосовно поліпшення стану безпеки, гігієни праці, підвищення рівня охорони праці, проведення атестації робочих місць за умовами праці тощо.