gov.ua Державні сайти України
Пошук

Робочі зустрічі, роз’яснювальні роботи, семінари державних інспекторів Держпраці Харківщини

25 березня 2019

Протягом минулого тижня інспекторами Головного управління Держпраці у Харківській області проведено ряд семінарів, зустрічей, консультацій на підприємствах Харкова та Харківської області.

Відділом нагляду в машинобудуванні та енергетиці було проведені семінари з колективами ТОВ «ЮТЕРМ», ДП «Комунсервіс-2» КП «Теплоенерго» Лозівської міської ради, Первомайського РВ АТ «Харківобленерго» на теми: «Превентивні заходи щодо зменшення виробничого травматизму на виробництві» та виконання вимог «Типового положення про службу охорони праці», «Типового положення про проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці».

Протягом зустрічей головними державними інспекторами було роз’яснено, що на підприємствах на основі типового положення, з урахуванням специфіки виробництва та вимог нормативно-правових актів з охорони праці, розробляються і затверджуються відповідні положення підприємств про навчання з питань охорони праці, а також формуються плани-графіки проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, з якими мають бути ознайомлені працівники.

Відділом розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму проведено семінар на ТОВ НВФК «ЕЙМ» на тему: «Профілактика виробничого травматизму на підприємстві, підсумки роботи з охорони праці за 2018р.».

Також головним державним інспектором в рамках здійснення превентивних заходів спільно з представниками Управління соціального захисту населення Харківської райдержадміністрації та Харківського відділення Фонду соціального страхування України в Харківській області проведено семінар з керівниками основних виробничо-технічних служб ПП «Олексіївській комбінат продтоварів». Під час зустрічі було розглянуто теми: «Про стан і причини виробничого травматизму в 2018 році, з початку 2019 року, заходи щодо його профілактики; дотримання вимог безпеки під час виконання робіт; Порядок атестації робочих місць; охорона праці жінок, інвалідів; своєчасне проведення медичних оглядів працівників; навчання з питань охорони праці».

Відділом гірничого нагляду була проведена робоча зустріч з керівництвом та працівниками ГПУ «Полтавагазвидобування». У ході проведення зустрічі було наголошено про порядок здійснення державного нагляду за станом охорони праці в рамках діючих законодавчих нормативних документів України. Крім того, ознайомили працівників про основні причини і наслідки нещасних випадків на виробництві, які сталися останнім часом на об’єктах нафтогазовидобувного комплексу у наслідок особистої необережності працівників та невиконання вимог НПАОП 11.1-1.01-08 «Правил безпеки в нафтогазодобувній промисловості України».

Відділом нагляду в АПК та СКС з метою забезпечення якісних і нешкідливих умов праці, підвищення кваліфікації посадових осіб та профспілкового активу з питань охорони праці організовуються регулярні семінари на тему «Закон України «Про охорону праці» та нормативно-правові акти у різних галузях виробництва та обслуговування».

Так державним інспектором проведено семінар-нараду у КНП «Міський перинатальний центр» на теми «Правила безпеки та охорони праці для молодшого медичного персоналу» та «Правила з електробезпеки для працівників неелектричного персоналу». Також проведено семінар на тему «Безпека життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах середньої освіти» у Харківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №146.

В умовах забезпечення виконання правил з безпеки на виробництві взагалі та зокрема у переробці м’яса, семінари були проведені з робітниками ТОВ «Салтівський МК», ПрАТ «Богодухівський м’ясокомбінат» та ТОВ «МК М’ясний». Головною темою обговорення були Нормативно-правові акти 15.1-1.06-99 «Правила охорони праці для працівників м`ясопереробних цехів».

Відділом експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг було проведено семінар-консультацію для ФОП Андрій Постнов м. Чугуїв. Під час консультації обговорено Закон України «Про ринковий нагляд та контроль нехарчової продукції», Закон України «Про загальну безпечність нехарчової продукції», Технічний Регламент Засобів індивідуального захисту. Ретельно розібрано вимоги до рівня безпеки та розподіл продукції засобів захисту по категоріям.