gov.ua Державні сайти України
Пошук

Виробничий травматизм: круглий стіл з питань спеціальних розслідувань нещасних випадків, що сталися з працівниками на підприємствах у Миколаївській області

21 березня 2019

Процедура проведення спеціального розслідування та ведення   обліку  нещасних  випадків, що сталися з працівниками на підприємствах, в установах та організаціях  незалежно  від  форми  власності  або  в  їх філіях, представництвах, інших відокремлених   підрозділах   чітко визначена. Чинним законодавством, зокрема Закону України «Про охорону праці», передбачено, що посадові особи та працівники не мають права приступати до виконання своїх обов’язків доки не пройдуть навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці. Прислів’я «Якщо ти знаєш як правильно робити діло, то ніщо не завадить тобі зробити його» достеменно   узагальнює думку щодо належної організації праці.

Між тим,  тенденція щодо зменшення кількості нещасних випадків не спостерігається.  На невеликих підприємствах робота з питань охорони праці відокремлюється від основної господарської діяльності замість того, щоб бути з неї щільно переплетеною. Про заходи охорони праці пригадують лише, коли на порозі суб’єкта господарювання з’являється державний інспектор Держпраці чи страховий експерт Фонду соціального страхування України.    Щодо великих підприємств з високою культурою охорони праці, то ситуація інша. Між тим, нещасні випадки трапляються й на них.

Так, схарактеризували ситуацію пов’язану з виробничим травматизмом на Миколаївщині учасники круглого столу.

Участь у заходів взяли головні державні інспектори відділу організації державного нагляду, організації забезпечення розслідування та обліку виробничого травматизму управління Держпраці у Миколаївській області Геннадій Суліма та Микола Бешевець, заступник начальника управління – начальник відділу профілактики страхових випадків Фонду соціального страхування України в Миколаївській області Регіна Іщук, головний страховий експерт з охорони праці відділу профілактики страхових випадків Фонду соціального страхування України в Миколаївській області Віктор Передельський, начальник  відділу страхових експертів з охорони праці Миколаївського міського відділення Фонду соціального страхування України в Миколаївській області Ігор Черкасов.

Головна мета заходу: розв’язання питань щодо якісного та об’єктивного розслідування нещасних випадків на виробництві.

Учасники обмінялися думками стосовно проведення розслідувань нещасних випадків, які сталися з працівниками підприємств Миколаївщини, та визначили причини, що їх затримують. Зокрема, мова йшла про  несвоєчасне отримання комісіями зі спеціального розслідування висновків лікувально-профілактичних установ, закладів судово-медичної експертизи, органів внутрішніх справ та експертних організацій.

По завершенню круглого столу учасники круглого столу дійшли висновку щодо необхідності активізації превентивних  заходів щодо додержання вимог у сфері охорони праці та активізації співпраці з державними установами, від висновків яких залежить визнання нещасного випадку таким, що пов’язаний з виробництвом.