gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: як вберегти життя та здоров’я під час рибальського сезону

18 березня 2019

З приходом весни розпочався рибальський сезон. З метою профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань фахівцями Управління Держпраці у Черкаській області Іриною Щербатою і Назаром Рибкою проведено семінар у ТОВ «САПТРІН 2005», яке спеціалізується на вилову риби в водоймі Чигиринського району. Головні державні інспектори Управління висвітлили питання створення безпечних умов праці і дотримання вимог промислової безпеки на борту риболовних суден під час виконання робіт із вилову риби.

«Умови праці в рибному господарстві мають свої особливості. В основному роботи з вилову риби виконуються в акваторії річки Дніпро на значній відстані від берега. Через це знижується контроль за безпекою працівників зі сторони адміністрації господарства. У цих умовах особиста відповідальність рибалок за безпеку проведення робіт повинна залишатися на високому рівні», – наголосила Ірина Щербата.

Головні державні інспектори Управління підкреслили, що причинами аварій і нещасних випадків при експлуатації риболовецьких суден є:

– їх технічна несправність;

– порушення технологічного процесу експлуатації;

– не проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівникам;

– порушення виробничої і технологічної дисципліни.

Фахівці Управління наполегливо рекомендували посилити профілактичну роботу по запобіганню виробничого травматизму, а саме:

– провести інструктажі з охорони праці з усіма працівниками, зайнятими у виробничих процесах;

– організувати навчання працівників безпечним методам роботи;

– забезпечити працюючих спецодягом, засобами індивідуального захисту, аптечкою, питною водою;

– не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд;

– не допускати до роботи осіб хворих, перевтомлених, тих, які знаходяться в нетверезому стані;

– не допускати судна і обладнання, які мають технічні несправності.

Увагу учасників семінару акцентовано на необхідності виконання положень, інструкцій та інших актів з охорони праці, які повинні бути розроблені у товаристві відповідно до вимог законодавства.