gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Рівненщині спільні дії інспектора праці Млинівської ОТГ та колег з Управління Держпраці активізували процес легалізації місцевого ринку зайнятості

15 березня 2019

Рівень інформаційно-роз’яснювальної роботи та заходів контролю в Млинівській ОТГ значно зріс  завдяки введенню у штаті виконкому громади посади інспектора праці. Методичну і практичну підтримку надають інспектору ОМС колеги з Управління Держпраці у Рівненській області.

Одним із спільних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці, став інформаційний рейд у селищі Млинів. З роз’ясненнями і превентивним моніторингом легальності робочих місць фахівці відвідали 13 суб’єктів господарювання. Участь у рейді взяли інспектор праці – начальник відділу економічного розвитку, інвестицій та регуляторної   діяльності фінансово-економічного управління  Млинівської селищної ради  Інесса Домарацька, головний державний інспектор праці Управління Держпраці у Рівненській області Олександр Біловол. До інспекторів також долучилися заступник начальника фінансово-економічного управління Млинівської селищної ради Віктор Доманський, начальник сектору превенції Млинівського відділення поліції Дубенського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Рівненській  області Петро Базарін.

Фахівці розуміють, що мають великий фронт роботи. Першочергово потрібно донести до свідомості людей невідворотність процесу легалізації, переваги офіційного оформлення трудових відносин. Поки що, під час інформаційного рейду, переважна більшість найманих осіб та безпосередньо роботодавців не змогла чітко розповісти про оформлення трудових відносин. В деяких випадках це спілкування мало гротескний характер:

  • В одному з магазинів «продавець» взагалі не знав, що це таке – його «просто поставили продавати».
  • Стоматологічний кабінет раптово виявився зачиненим, хоча всередині було чимало клієнтів.
  • В одній із відвіданих СТО «працівник» сказав, що ремонтує свій автомобіль, проте номерів його не знає.
  • У швейному цеху з більшістю працівниць нібито укладено цивільно-правові угоди, але без жодного підтвердження.

Під час інформування всім роботодавцям та найманим особам роз’яснили вимоги трудового законодавства та відповідальність за порушення. До речі, після рейду одна млинівчанка легалізувала свою діяльність – оформилася підприємцем.

Важливо: усіх попередили, що наступним кроком після інформаційно-роз’яснювальної роботи будуть інспекційні відвідування. І у випадку виявлення порушення – накладення штрафних санкцій. Тому кожному з роботодавців ліпше дослухатися до попереджень фахівців і не легковажити.