gov.ua Державні сайти України
Пошук

На засіданні колегії Головного управління Держпраці в Одеській області було підсумовано роботу за 2018 рік та обговорено реалізацію поточних пріоритетних завдань

06 березня 2019

Начальник Головного управління Держпраці в Одеській області Микола Калайда провів засідання колегії, на якому було підсумовано роботу за 2018 рік.

Присутні заслухали звіти першого заступника начальника Головного управління Сергія Байдюка, начальника управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Юрія Миронюка, начальників відділів Валентина Медюка та Ігоря Пруса щодо додержання законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки, а також додержання законодавства про працю.

На колегії були присутніми представники Федерації профспілок України в Одеській області та правління Об’єднання організації роботодавців Одеської області, начальники та заступники начальників відділів (секторів) Головного управління, прес-служба Головного управління, представники підприємств Одеської області.

Загальна кількість травмованих працівників на виробництві за 12 місяців 2018 року, порівняно з аналогічним періодом 2017 року, зменшилась на 3,7% або на 5 потерпілих (131 проти 136). З них нещасних випадків із смертельним наслідком, пов’язаних з виробництвом, збільшилось на 2 потерпілих (21 проти 19), і це дає можливість фахівцям  Головного управління більш уважно проаналізувати та  активізувати свою роботу.

Основними причинами виробничого травматизму із смертельним наслідком є організаційні  – 76,2% (16 потерпілих).

Головним управлінням розроблено заходи щодо попередження виникнення  аварій та нещасних випадків на виробництві.

Впродовж 12 місяців 2018 року у сфері охорони праці і промислової безпеки проведено 1448 перевірок суб’єктів господарювання та перевірено понад 2 тис. їх виробничих об’єктів, в ході яких виявлено 30 тис. порушень законодавства з охорони праці.

За порушення вимог чинного законодавства з охорони праці до адміністративної відповідальності впродовж 2018 року притягнуто 1777 працівників на суму близько 608 тис. грн.

До адміністративного суду в 2018 році направлено 37 позовних заяв стосовно призупинення робіт, машин, механізмів, надання послуг. За результатами розгляду позовів судом прийнято 7 рішень щодо призупинення виробництва, виконання робіт.

Наглядова діяльність у сфері праці  зосереджена на питаннях нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов’язкового державного соціального страхування та здійснюється  проведенням інспекційних відвідувань, що є цьогорічним нововведенням в рамках покращення наглядової діяльності в даній сфері.

Основні зусилля в цьому напрямі були спрямовані на вжиття всіх можливих заходів із погашення заборгованості з виплати заробітної плати та інших соціальних виплат працівникам підприємств регіону.

Так, під час перевірок суб’єктів господарювання працівниками Головного управління встановлені факти прихованої заборгованості на суму понад 8,9 млн грн.

За результатами вжитих фахівцями Головного управління заходів робітникам підприємств Одеської області погашено заборгованість у розмірі понад 5 млн грн.

Винесено 65 постанов про накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення на суму понад 68 млн грн, з яких сплачено до бюджету країни близько 800 тис. грн.

Робота у цьому напрямі залишається пріоритетною і надалі.

Під час засідання колегії з пропозиціями виступили соціальні партнери – головний спеціаліст з охорони праці Федерації профспілок в Одеській області Наталія Самородіна, заступник голови правління Об’єднання організації роботодавців Одеської області Сергій Синятинський та ін.. Також було заслухано посадових осіб підприємств, які заборгували заробітну плату своїм працівникам.

Присутні на колегії дійшли висновку, що головними на 2019 рік залишаються питання легалізації трудових відносин та контроль строків виплати заробітної плати, особливо на підприємствах, які регулярно порушують закон і мають заборгованість із зарплати.

Начальник Головного управління Микола Калайда акцентував особливу увагу на недопущенні корупційних діянь під час виконання службових обов’язків.

Наприкінці засідання начальник Головного управління подякував колегам за роботу.