gov.ua Державні сайти України
Пошук

Вінниччина: з представниками аграрного бізнесу обговорено питання охорони праці під час проведення весняно-польових робіт

01 березня 2019

Перший заступник начальника Управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Боковець взяв участь у роботі регіональної наради з питань підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт у 2019 році, яка проводилась за участі голови облдержадміністрації Валерія Коровія  та представників аграрного бізнесу.

У своєму виступі Володимир Боковець акцентував увагу присутніх на профілактичній роботі із запобігання виробничого травматизму, адже значна частина нещасних випадків трапляється саме під час проведення комплексу польових робіт. Також повідомив, що з метою запобігання виробничого травматизму під час проведення весняно-польових робіт у 2019 році Управлінням Держпраці розроблені методичні рекомендації із безпечного їх проведення, які доведені до всіх структурних підрозділів райдержадміністрацій з питань агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів.

Працівникам доводиться проводити ряд робіт із застосуванням отрутохімікатів, а це – роботи з підвищеною небезпекою. Таким працівникам повинно бути проведено спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці, відповідні інструктажі, організовано проведення медичного огляду. Сільгосппідприємствам потрібно мали дозволи на ведення робіт та експлуатацію обладнання, машин і механізмів підвищеної небезпеки

Організація проведення сільськогосподарських робіт повинна проводитися  згідно з новими «Правилами з охорони праці в сільськогосподарському виробництві», які набули чинності 12.10.2018 р., та інших нормативних актів з охорони праці. Також необхідно визначити місця для відпочинку, споживання їжі та паління.

Усі ці заходи не вимагають від керівників сільгосппідприємств значних фінансових, трудових та матеріальних витрат, у той же час сприятимуть збереженню життя і здоров’я працівників, зменшенню матеріальних та моральних збитків.

Окрему увагу Володимир Боковець приділив додержанню законодавства про працю, зокрема, офіційному працевлаштуванню. Адже навесні зростає кількість осіб, що беруть участь у виробництві, у тому числі, за рахунок тимчасово залучених. Тож керівникам сільгосппідприємств, аби уникнути штрафних санкцій, потрібно з усією відповідальністю підходити до укладання з ними трудових договорів.