gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Херсонщині обговорено питання наповнення місцевих бюджетів і використання бюджетних коштів у 2019 році

27 лютого 2019

В обласній державній адміністрації відбулась нарада з питань наповнення місцевих бюджетів області та економного і раціонального використання бюджетних коштів у 2019 році, в якій взяла участь перший заступник начальника Головного управління Держпраці у Херсонській області Тамара Франкевич.

Під час наради обговорювали проект розпорядження голови облдержадміністрації стосовно плану заходів з наповнення місцевих бюджетів області та економного і раціонального використання бюджетних коштів у 2019 році, розроблений Департаментом фінансів обласної державної адміністрації.

«Щороку в області вживається ряд організаційних заходів як з наповнення дохідної частини місцевих бюджетів, так і щодо ефективного та раціонального використання бюджетних коштів. Необхідно провести ґрунтовні аналізи, зробити висновки, де ми недопрацювали, визначитися з вузькими місцями, упущеними можливостями», – окреслив мету наради перший заступник голови ОДА Дмитро Бутрій.

В свою чергу перший заступник начальника Головного управління Держпраці у Херсонській області Тамара Франкевич повідомила присутнім, що Головне управління Держпраці сприяє наповненню місцевих бюджетів шляхом легалізації трудових відносин.

Разом з тим, вона зазначила, що на даний час актуальним є питання введення посад інспекторів праці в ОТГ, діяльність яких буде спрямована на детінізацію трудових відносин.

Так, на території Херсонської області створено 27 – об’єднаних територіальних громад сіл, селищ, міст та функціонують 4 виконавчих органа міських рад міст обласного значення (виконавчі органи рад).

При цьому станом на 25.02.2019 року отримано 9 посвідчень інспекторів праці посадовими особами: Білозерської селищної ради Білозерського району, Зеленопідської сільської об’єднаної територіальної громади, Григорівської сільської ради Чаплинського району, Великокопанівської сільської об’єднаної територіальної громади Олешківського району, Станіславської сільської ради Білозерського району, Бехтерської сільської ради Голопристанського району, Асканія-Нова сільської ради Чаплинського району, Новокаховської міської ради м. Нова Каховка.

Документи для отримання посвідчення інспектора праці Любимівської ОТГ Каховського району були спрямовані до Держпраці 12.02.2019 року, документи для отримання посвідчення інспектора праці Роздольненської ОТГ Каховського району були спрямовані до Держпраці 13.02.2019 року.

Також, головами Чаплинської ОТГ Чаплинського району та Кочубеївської  сільської ОТГ Високопільського району відповідними розпорядженнями було покладено обов’язки інспектора праці на уповноважену посадову особу та готуються  відповідні документи для передачі до Держпраці задля отримання посвідчення інспектора праці. Відтак, відсутність інспекторів в ОТГ позбавляє права вести контроль за додержанням законодавства про працю, а значить призводить до втрат місцевих бюджетів.

До речі, у 2019 році штрафи накладені керівником ОТГ спрямовуються до місцевих бюджетів, а це ще одне джерело доходів місцевих бюджетів.