gov.ua Державні сайти України
Пошук

На семінарі-нараді для підприємств будівельної галузі Буковини наголошено на посиленні безпеки праці на виробництві

27 лютого 2019

Семінар-нараду на тему «Безпека праці на будівництві. Стан впровадження ризикоорієнтованого підходу в системі управління охороною праці на підприємствах будівельної галузі» ініційовано територіальним органом Державної служби України з питань праці – Управлінням Держпраці у Чернівецькій області для суб’єктів господарювання будівельної галузі.

Семінар-нарада відбулася на базі будівельної компанії «Чернівціжитлобуд» (генеральний директор підприємства – Володимир Мороз).

Участь у зібранні взяли керівники, фахівці служб охорони праці фактично всіх провідних будівельних підприємств регіону.

До участі долучилися також представники управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Чернівецькій області (начальник відділу з профілактики страхових випадків Михайло Розман), фахівці департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради та інспекції державного архітектурно-будівельного контролю органу місцевого самоврядування.

«Організація семінару-наради викликана необхідністю посилення безпеки праці на виробництві. Адже будівництво залишається однією із провідних економічних галузей, в якій задіяно  значну кількість працівників, –  підкреслив під час виступу начальник Управління Держпраці в області Іван Луцак. –  Оскільки, виробництво  з підвищеною небезпекою, то ризики виробничого травматизму – значні. Так, у минулому, 2018, році  в Україні на будівництві сталося понад 220 випадків травматизму, 54 із них – зі смертельним наслідком. На Буковині  за аналогічний період зареєстровано один нещасний випадок зі смертельним наслідком, в якому у результаті ДТП загинув водій товариства з обмеженою відповідальністю «Буковинська будівельна компанія».

Керівник територіального органу державного відомства під час семінару-наради, зокрема, акцентував на особливостях державного нагляду (контролю)  фахівців  Держпраці.

Мовилося також про організацію виконання робіт на основі дозвільних документів та декларацій відповідності у сфері охорони праці.  Зокрема, на необхідності повного виконання суб’єктами господарювання  Постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 року за №1107   «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки».

«Отримання будівельними компаніями відповідних дозволів на виконання робіт – не лише норма чинного законодавства, але й запорука безпечності виробничого процесу, – підкреслив Іван Луцак. –  І якщо великі підприємства працюють у правовому полі й мають всі необхідні документи дозвільного характеру, то деякі  малі підприємства допускають можливість проведення окремих видів робіт без отримання на це відповідних дозволів».

Головний державний інспектор сектору гірничого нагляду Управління Держпраці  Віталій Смоляк акцентував на тому, що чимало підприємств галузі є надрокористувачами.

«Вважаю за необхідне вчергове наголосити на тому, що гірничі роботи мають вестися у повній відповідності до Кодексу законів про надра  та Гірничого закону України. Роботи мають відбуватися на основі спеціального дозволу,  акту гірничого відводу, проекту розробки корисних копалин, щорічного плану розвитку гірничих робіт. Суб’єкт господарювання несе повну відповідальність за розробку надр. Наголошую на тому, процес роботи має відповідати розробленому проекту», – підкреслив головний державний інспектор Віталій Смоляк.

У результаті роботи семінару-наради  вироблено низку рекомендацій для роботодавців галузі.

Так, керівникам будівельних організацій рекомендовано вжити додаткових заходів  щодо, зокрема,  підвищення якості навчання та інструктажів з охорони праці; покращення фінансування на придбання та модернізацію виробничого обладнання, будівельної техніки, створення робочих місць з механізацією та автоматизацією виробничих процесів; забезпечення виробничих підрозділів і будівельних майданчиків засобами колективного, а працівників – індивідуального захисту, спеціальними і рятувальними засобами захисту від  дії шкідливих і небезпечних виробничих чинників.

Керівникам будівельних фірм рекомендовано також зосередити особливу увагу на питаннях безпеки і гігієни праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки і застосування обладнання підвищеної небезпеки, зокрема земляних, газополум’яних робіт у закритих ємностях, робіт з переміщення вантажів та використання електрообладнання.