gov.ua Державні сайти України
Пошук

В Управлінні Держпраці у Полтавській області підбили підсумки роботи 2018 року

25 лютого 2019

Сьогодні в Управлінні  Держпраці у Полтавській області відбулася підсумкова колегія за результатами роботи відомства 2018 року. Під час засідання особливу увагу полтавські фахівці Держпраці приділили питанням легалізації трудових відносин, погашенню заборгованості перед працівниками, стану виробничого травматизму, а також питанням запобігання та протидії корупції у системі Держпраці. Участь у роботі колегії взяв голова Громадської ради при Управлінні Держпраці у Полтавській області Микола Шунін.

Одним із основних показників роботи полтавського Управління Держпраці є стан виробничого травматизму в області. На цьому під час своєї доповіді наголосив перший заступник начальника Управління Олександр Масленко. Він зазначив, з початку минулого року на підприємствах, підконтрольних Управлінню, сталося 165 нещасних випадків (проти 175 порівняно з 2017 роком). Проте кількість смертельних випадків на виробництві області, порівняно з 2017 роком, зросла (19 проти 14).

Найбільше зростання виробничого травматизму зафіксовано на виробничих об’єктах нафтогазовидобувної промисловості (10 проти 7), автомобільного транспорту (9 проти 5), хімічної та нафтопереробної промисловості (4 проти 3), легкої промисловості та виробництва деревини  (3 проти 0), газової промисловості (2 проти 0). Зростання кількості випадків смертельного травматизму зареєстровано у таких галузях: гірнича і нерудна промисловість, котлонагляд та підіймальні споруди, ЖКГ, рибне господарство, харчова промисловість та переробка с/г продуктів, легка, текстильна та пошив одягу, виробництво деревини та виробів з дерева (1 проти 0), інші види транспорту (підприємства міського електротранспорту, будівництва доріг) (2 проти 0), соціально-культурна сфера (3 проти 2). Олександр Масленко підкреслив що, саме на ці галузі нагляду буде спрямована основна увага інспекторів з охорони праці у поточному році.

Голова Громадської ради додав, що Управління обрало правильний курс на проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед працюючого населення. «Саме превентивні заходи, спрямовані на попередження виробничого травматизму,  є основою промислової безпеки на підприємстві. Тому цю роботу необхідно тільки посилювати та удосконалювати», – підкреслив Микола Шунін.

Ще одним із пріоритетних напрямів роботи фахівців Держпраці є питання легалізації трудових відносин. Під час минулорічних інспекційних відвідувань інспекторами було виявлено 194 працівників без оформлення трудових відносин, 616 осіб, які виконували роботи по цивільно-правових угодах, які мають ознаки трудового договору, а також 580 працівників було допущено до роботи без повідомлення ДФС. Такі дані озвучила у своїй доповіді заступник начальника Управління Наталія Велика. Вона наголосила, що загалом минулого року за результатами спільної з обласними управліннями Пенсійного фонду та ДФС,  Полтавським регіональним центром зайнятості та органами місцевого влади роз’яснювальної роботи в області було легалізовано 22,4 тис. найманих працівників.

Обговорили на засіданні колегії й питання заборгованості по зарплаті на підприємствах області. Так, на виконання минулорічних приписів інспекторів полтавського Управління роботодавці частково або повністю погасили заборгованість із заробітної плати більш, ніж на два з половиною мільйонів гривень. Також однією з ключових тем на колегії було питання здійснення виконавчими органами міських рад міст обласного значення та сільськими, селищними міськими радами об’єднаних територіальних громад (ОТГ) повноважень, передбачених частиною 3 статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування України». Начальник Управління Сергій ЩЕРБАК закликав колег долучитися до активної  співпраці з органами місцевого самоврядування та надати всю необхідну допомогу цим суб’єктам у забезпеченні ними контролю законодавства з питань праці по тих напрямах, які входять до кола їх повноважень.

Окрему увагу на засіданні колегії було приділено питанню запобігання корупційним проявам у діяльності Управління. Головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції  Юлія Косенко підбила підсумки роботи Управління щодо дотримання антикорупційного законодавства, а також нагадала присутнім про випадки отримання неправомірної вигоди, які сталися в системі Держпраці. Крім того, у зв’язку з проведенням чергового етапу електронного декларування для працівників Управління було проведено навчання з питання дотримання вимог фінансового контролю осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Під час заходу головний спеціаліст особливу увагу приділила заповненню кожного із розділів е-декларації, з урахуванням останніх змін  Роз’яснень щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю та нагадала про необхідність подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані, відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента.

Також у рамках навчання державним службовцям також надано інформацію щодо вирішення технічних питань при роботі з Єдиним державним реєстром осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, особливостей подання е-декларацій при звільненні та після звільнення, а також про відповідальність за порушення вимог фінансового контролю, встановлених законодавством.

Наприкінці засідання Сергій Щербак звернув увагу начальників відділів та інспекторів на недопрацювання, доручив їм проаналізувати ефективність роботи кожного, а також націлив посилити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо легального працевлаштування та безпеки праці на підприємствах області. «Пріоритетним напрямом роботи нашого Управління і надалі залишається підвищення ефективності заходів державного нагляду за додержанням законодавства про працю та з охорони праці. Тому не зупиняймося – працюємо», – підсумував керівник Управління.