gov.ua Державні сайти України
Пошук

На Хмельниччині триває цикл практичних семінарів для інженерно-технічних працівників комунальних підприємств

18 лютого 2019

Фахівцями Управління Держпраці у Хмельницькій області проводиться цикл практичних семінарів для інженерно-технічних працівників комунальних підприємств Хмельниччини стосовно дотримання вимог безпеки під час виконання робіт та експлуатації обладнання підвищеної небезпеки.

Зокрема, під час відвідування КП «Міськтепловоденергія»  (м. Кам’янець-Подільський)  фахівці Управління Держпраці, безпосередньо на робочих місцях, обговорили з учасниками семінару питання стосовно дотримання вимог безпеки під час виконання робіт та експлуатації парових та водогрійних котлів, трубопроводів пари та гарячої води. Звернули увагу на вимоги безпеки під час експлуатації інструментів та пристроїв, виконанні вантажно-розвантажувальних робіт, робіт на висоті, безпечної експлуатації електроустановок напругою до і вище 1000В, охорону праці на автомобільному транспорті тощо.

Окремо, наглядовцями звернуто увагу на основних проблемних питаннях з охорони праці та виробничих ризиках під час виконання робіт в колодязях, колекторах, шурфах. Наголошено, що ризики для обслуговувального і ремонтного персоналу від впливу основних видів небезпеки мають бути попереджені або зведені до мінімуму за рахунок виконання запобіжних заходів, спрямованих на попередження прогнозованих ризиків та забезпечення безпеки під час установлення, монтажу, демонтажу, налагодження, випробування, експлуатації, ремонту, модифікації (реконструкції та модернізації) обладнання під тиском та його складових частин.

Надано роз’яснення  стосовно атестації виробничого персоналу, оформлення нарядів-допусків, процедури продовження дії дозволу на виконання та експлуатацію об’єктів, машин та механізмів підвищеної небезпеки.

За матеріалами семінару прийнято рішення здійснювати постійний контроль за станом охорони праці та трудовою дисципліною на виробничих об’єктах підприємства. Забезпечити контроль щодо дотримання посадовими особами та виконанням працівниками підприємства вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці під час організації та виконання робіт підвищеної небезпеки. Чітко визначити (розподілити) функції, обов’язки, відповідальність інженерно-технічних працівників та обслуговуючого персоналу щодо експлуатації, ремонту, обслуговування технологічного устаткування та обладнання з відображенням в посадових інструкціях, інструкціях з охорони праці, технологічних інструкціях. Контролювати проведення щорічного навчання з питань охорони праці та безпечного виконання робіт підвищеної небезпеки для посадових осіб та працівників.