gov.ua Державні сайти України
Пошук

Харківщина: втекти з квест-кімнати можливо, але чи можливо втекти неушкодженим?

12 лютого 2019

Квест-кімнати, або ескейп-руми (англ. еscape – втеча) – дуже популярний у теперішній час вид відпочинку серед молоді та дітей віком від 6 років,  і навіть серед населення середнього віку.

Відвідувача вабить пригода, цікавить пошук виходу, під час якого ці розваги поєднуються з інтелектуальними завданнями і незначним фізичним навантаженням. Цей квест (англ. quest – пошук) здобув прихильників і у Харкові.

На жаль, пожежа, що сталася  4 січня 2019 р. в одній з квест-кімнат у польському місті Кошалін, в результаті якої трагічно загинули п’ятеро 15 річних дівчат-підлітків, а один чоловік потрапив до лікарні з численними опіками, привернула увагу суспільства до численних порушень правил безпеки у подібних закладах.

З цього приводу 24 січня 2019р. першим заступником Харківського міського голови Ігорем Тереховим було проведено робочу зустріч з головами усіх районних адміністрацій та інших профільних підрозділів. У ході наради було доручено створити у кожному районі міста робочі комісії з представників Головного управління Держпраці у Харківській області, ДСНС, Нацполіції, Держспоживслужби, ДФС, АК «Харківобленерго», профільних департаментів міськради, Державної архітектурно-будівельної інспекції з метою всебічного обстеження об’єктів нового виду дозвілля на наявність факторів, які можуть загрожувати здоров’ю або навіть життю відвідувачів.

Під особистим контролем начальника Головного управління Держпраці у Харківській області Володимира Рожанського, у роботі комісій прийняли участь фахівці відділу нагляду в АПК та СКС, які в складі робочих груп провели обстеження квест-кімнат, розташованих у Харкові.

Результати перевірок виявилися невтішними, було виявлено численні порушення правил безпеки. Так було вказано на відсутність розроблених та затверджених відповідальною особою інструкцій  з охорони праці для самих співробітників квест-кімнат, електриків, а також інструкцій при проведенні робіт на висоті та на комп’ютері. І найважливіше те, що самих відвідувачів не інструктують щодо правил техніки безпеки, не надають чітких та детальних інструкцій, як поводитися у надзвичайній ситуації, наприклад, як діяти та евакуюватися з приміщень під час затоплення, задимлення, пожежі тощо.

Дуже типове виявлене порушення – це відсутність заміру опору ізоляції електрообладнання приміщень. Це порушення є притаманним майже всім квест-кімнатам, і жоден відповідальний працівник не надав протокол на перевірку електрообладнання, а цей ризик може привести до загоряння або ураження струмом.

У деяких квест-кімнатах було встановлено факти можливості випадкового травмуватися і не тільки через власну необачність. Якщо в інших приміщеннях або суміжних офісах велись ремонтні роботи, двері туди не зачинялися, а у переходах та коридорах стирчали травмонебезпечні болти, цвяхи або арматура. У цьому випадку медична аптечка буде при нагоді, але майже у всіх квест-кімнатах вона не знаходиться у доступному місці, а у деяких закладах не укомплектована необхідними лікарськими засобами.

Також треба звернути особливу увагу на двері у закладах. Адже це і є той фокус та завдання, що треба спочатку знайти правильну відповідь, у разі чого замкнені двері можливо буде відчинити. Але саме через це й загинули школярки у Польщі, бо двері було заблоковано. Загальновідомо, що усі двері у розважальних центрах повинні бути оснащені магнітами, повстяними прокладками або кульковим механізмом. Це потрібно для того, щоб у разі пожежі, руйнування або іншої техногенної катастрофи надати відвідувачам можливість екстрено залишити приміщення. Але проблема у тому, що у багатьох квест-кімнатах двері оснащені звичайними механічними замками, засувки яких замикаються автоматично. Ця особливість замків може стати серйозною перепоною у разі необхідності евакуації, а ситуація що сталося може привести звичайну людину до паніки! І про які «загадки» в такому разі може йти мова?

Та окрім безпечних умов для «гравців» справжнім бичем квест-кімнат виявилася антисанітарія. На жаль нормативно – правового акту з питань охорони праці ще не розроблено і не затверджено для подібних закладів, але ж елементарну чистоту треба підтримувати у приміщеннях, які кожен день відвідують багато людей, серед яких є і діти. Вологе прибирання необхідне у всіх закладах, але у деяких точках розваг цих простих правил санітарії не завжди дотримуються, і це викликає багато нарікань з боку Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

Наразі обстеження квест-кімнат у інших районах міста Харкова тривають, а персоналу закладів наполегливо рекомендується вжити усі ймовірні заходи щодо надання громадянам не тільки цікавого, а і насамперед  безпечного дозвілля.