gov.ua Державні сайти України
Пошук

Результат ефективної роботи – зменшення боргів із заробітної плати

06 лютого 2019

Питання погашення заборгованості із заробітної плати найманим працівникам є наразі одним з найактуальніших як на місцевих, так і на загальнодержавному рівнях. Сприяння вирішенню цієї проблеми – серед пріоритетів Державної служби України з питань праці та її управлінь в областях.

Так, інспекторами праці Управління Держпраці у Чернігівській області у січні 2019 року проведено ряд контрольних заходів на підприємствах, які мають заборгованість із виплати заробітної плати.

За результатами проведених інспекційних відвідувань Управлінням у межах компетенції були вжиті передбачені законодавством заходи: внесено приписи на усунення виявлених порушень та ліквідації заборгованості по заробітній платі, складено протоколи про притягнення посадових осіб до адміністративної відповідальності, направлено матеріали до правоохоронних органів відповідно до статті 214 КПК України з метою вирішення питання щодо притягнення керівників-порушників до кримінальної відповідальності за ознаками злочину, передбаченого статтею 175 КК України. Матеріали інспекційних відвідувань розглядаються щодо застосування фінансових санкцій за статтею 265 КЗпП України.

Питання погашення заборгованості по виплаті заробітної плати суб’єктів господарювання неодноразово розглядалися на засіданнях Колегії Управління Держпраці у Чернігівській області, рішеннями якої керівники зобов’язувалися розробити графіки погашення заборгованості із заробітної плати, відпрацювати План дій по прискоренню ліквідації боргів із заробітної плати та забезпечити своєчасну виплату поточної заробітної плати найманим працівникам.

Крім того, вирішення цих питань розглядалися на засіданнях тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат Чернігівської обласної державної адміністрації.

Результатом проведеної системної роботи стало погашення у повному обсязі заборгованості із виплати заробітної плати в Акціонерному товаристві «Готель «Градецький» та на ПАТ «Хімтекстильмаш».

Загалом, з початку 2019 року, на виконання вимог приписів інспекторів праці Управління Держпраці у Чернігівській області керівниками підприємств-боржників було погашено заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам на загальну суму понад 5 мільйонів гривень.