gov.ua Державні сайти України
Пошук

На черговому засіданні колегії ГУ Держпраці у Луганській області підвели підсумки роботи 2018 року

06 лютого 2019

На черговому засіданні колегії Головного управління Держпраці у Луганській області підведено підсумки роботи Головного управління у 2018 році та визначено завдання щодо подальшого удосконалення наглядової діяльності з питань охорони праці та додержання законодавства про працю.

Колегія заслухала начальника управління з питань праці, яка зазначила, що тільки  з жовтня 2018 року Управління має можливість проводити контрольні заходи у сфері додержання законодавства з питань праці. За два місяця 2018 року здійснено 40 інспекційних відвідувань щодо дотримання законодавства про працю. За результатами інспекційних відвідувань винесено 22 приписи щодо усунення порушень, складено та передано до суду 19 протоколів про адміністративні правопорушення, прийнято 14 рішень про накладення фінансових санкцій на загальну суму 1 321 665 грн. У рамках профілактичної діяльності інспекторами Управління проведено 721 відвідувань суб’єктів господарювання з метою  інформування про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю, атестацію робочих місць.

Про ефективність заходів державного нагляду (контролю) присутніх проінформували начальник Управління гірничого нагляду та начальник Управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки. Загалом по Головному управлінню протягом 2018 року було здійснено 679 позапланових перевірок суб’єктів господарювання (у 2017 – 181), під час яких виявлено 7611 порушень законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки (у 2017 – 2435), 99% виявлених порушень на сьогодні усунено. Направлено до адміністративного суду 10 позовних заяв щодо призупинення (зупинення, обмеження) виробництва, виконання робіт. За порушення законодавства з охорони праці до адміністративної відповідальності притягнуто 189 посадових осіб, у тому числі 44 керівників підприємств. Крім контрольних заходів Управління ведуть активну превентивну діяльність, протягом року здійснено 6228 превентивних заходів (за 2017 – 5492).

Начальник відділу розслідування, аналізу та обліку аварій і виробничого травматизму доповів, що протягом 2018 року на підприємствах Луганської області у 2018 році зареєстровано 125 нещасних випадків, пов’язаних
з виробництвом, у тому числі 4 нещасних випадки із смертельним наслідком. Найбільш травмонебезпечними стали: вугільна та хімічна промисловість, сільське господарство. Основними причинами травмування працівників залишаються організаційні, які складають майже 75 % від загальної кількості нещасних випадків. Запропонував при проведенні превентивних заходів на підприємствах, де сталися нещасні випадки, підбирати тематику заходу з урахуванням обставин та причин нещасних випадків на підприємстві за минулі періоди.

На колегії заслухали заступника начальника відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг про результати роботи відділу у 2018 році.

Завідувач сектору організаційно-аналітичного забезпечення провів порівняльний аналіз наглядової та превентивної діяльності управлінь за видами нагляду, звернув увагу на деякі проблемні питання ведення державного нагляду в сфері охорони праці, необхідність ретельного планування роботи з урахуванням наявної кількості інспекторів та їх залучення до заходів державного нагляду.

Підсумовуючи засідання, начальник Головного управління Держпраці у Луганській області зазначив, що виконання завдань, які ставить перед нами Державна служба України з питань праці, потребує подальшого вдосконалення контрольної діяльності, вжиття рішучих заходів щодо виявлення «прихованого» виробничого травматизму, подолання незадекларованої праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, більш ефективного планування та поглиблення взаємодії з соціальними партнерами.