gov.ua Державні сайти України
Пошук

Налагодження діалогу між бізнесом та державними службами

01 лютого 2019

30.01.2019 під егідою Тристоронньої соціально-економічної ради в Будинку обласного об’єднання профспілок відбулася спільна нарада фахівців державних служб, профспілок, громадських об’єднань та роботодавців Дніпропетровської області.

У заході прийняли участь: перший заступник начальника Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Ігор Осадчий; голова обласної тристоронньої соціально-економічної ради, голова Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини Віктор Сергєєв; голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль; радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Ломако; заступник директора-начальник управління трудових відносин, зайнятості населення та умов праці департаменту облдержадміністрації соціального захисту населення Юрій Петренко; голова Дніпровської міської організації роботодавців Олександр Галаган та представники роботодавців Дніпропетровщини.

У представників бізнесу виникла ціла низка нагальних і гострих питань: які служби і коли прийдуть з перевіркою? Яких процедур дотримуватися? Чи є зміни у процесах та строках перевірок? Як вберегтися від тиску з боку контролюючих органів? Які права під час перевірки має бізнес, і що робити, якщо ці права порушені?

Ігор Осадчий надав роз’яснення учасникам щодо здійснення інспекційних відвідувань юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю. Зосереджено увагу присутніх на підставі проведення інспекційних відвідувань та строків здійснення контрольних заходів. Разом з тим, роботодавців проінформовано про заходи впливу, що вживатимуться інспекторами у разі порушення вимог трудового законодавства та фінансову відповідальність за використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин.

Зокрема, проінформував присутніх що 21.01.2019 було публічно підписано Меморандум про співробітництво між Державною службою України з питань праці та Міністерством юстиції України який передбачає взаємодію Держпраці та Міністерства юстиції у напрямі організації проведення спільних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками та особами, які мають майнові зобов’язання за рішеннями суду, у тому числі заборгованість зі сплати аліментів, та стосовно яких відкрито виконавче провадження в органах державної виконавчої служби.

«Ми маємо на меті допомогти бізнесу зорієнтуватися та уникнути непорозумінь і проблемних ситуацій з перевіряючими», – зазначив Ігор Осадчий.