gov.ua Державні сайти України
Пошук

Співпраця між управлінням Держпраці у Миколаївській області та суб’єктами господарювання стосовно організації та проведення медичних оглядів працівників

01 лютого 2019

В управлінні Держпраці у Миколаївській області відбувся семінар на тему «Аналіз стану організації попередніх та періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах з шкідливими чи небезпечними умовами праці на підприємства, в організаціях та установах Миколаївської області».

Участь у заходів взяли особи, відповідальні за стан охорони праці та проведення медоглядів суб’єктів господарювання, члени комісій з проведення медоглядів закладів охорони здоров’я та відомчих медичних закладів.

Під час заходу було роз’яснено методику організації попередніх та періодичних медичних оглядів. Присутнім було повідомлено про те, що згідно порядку проведення медоглядів фахівці відділу з питань гігієни праці Управління визначають категорії працівників, які підлягають періодичному медичному огляду та складають Акт визначення категорій. Зазначена робота проводиться на основі заяви роботодавця та супровідних документів, зокрема копій штатного розкладу, результатів лабораторного контролю факторів виробничого середовища. При цьому, підприємства сільського господарства у своїх документах додатково мають зазначати на яких робочих місцях робітники працюють з отрутохімікатами та добривами.

Серед іншого, учасникам заходу  було наголошено на обов’язковості погодження в Управління поіменних списків працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам. Саме за узгодженими списками лікувально-профілактичні заклади мають здійснювати медичні огляди працівників.

Звертаючи увагу на дані заключних медичних актів професійних медичних оглядів 2018 року, доповідачі проінформували про показники виявлення загальної захворюваності та проведеного оздоровлення працівників .

Наприкінці заходу відбулось обговорення проблемних питань. Особливо жваве обговорення торкнулося тем щодо складання та узгодження списків суб’єктів господарювання з розгалуженою мережею структурних підрозділів, розташованих на різних адміністративних територіях, відображення в заключних актах виконання оздоровчих заходів за результатами медогляду попереднього року, проведення психофізіологічної експертизи працівників задіяних у виконанні робіт підвищеної небезпеки.