gov.ua Державні сайти України
Пошук

У Шостці посадовцям заводу Зірка нагадали про заборону допуску до роботи працівників без проходження навчання з охорони праці

29 січня 2019

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Про це йшлося на семінарі з питань охорони праці, що відбувся для працівників та відповідальних посадових осіб КП «Шосткинський казенний завод «Зірка» за участю фахівців Держпраці.

У свою чергу працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці, звернув увагу присутніх головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді, на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Сумській області Олег Самусь.

Учасники семінару обговорили вимоги Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці затвердженого Наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005  № 15. Олег Самусь зауважив, що особам, які під час перевірки знань з охорони праці виявили задовільні результати, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці. При цьому в протоколі та посвідченні у стислій формі зазначається перелік основних нормативно-правових актів з охорони праці та з безпечного виконання конкретних видів робіт, в обсязі яких працівник пройшов перевірку знань.

Учасники семінару звернули увагу на те, що при незадовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці працівники протягом одного місяця повинні пройти повторне навчання і повторну перевірку знань.

До речі, роботодавцям потрібно пам’ятати, що на них покладається відповідальність за організацію і здійснення інструктажів, навчання та перевірки знань працівників з питань охорони праці, зазначив фахівець Держпраці.