gov.ua Державні сайти України
Пошук

Черкащина: об’єднання зусиль фахівців Держпраці та Служби зайнятості з метою запобігання порушень трудового законодавства

21 січня 2019

Головні державні інспектори Управління Держпраці у Черкаській області Тетяна Томіленко, Ірина Петухова і Валентина Михайлевська на базі Черкаського міського центру зайнятості провели семінар для представників суб’єктів господарювання і фізичних осіб – підприємців м. Черкаси з питань оформлення трудових відносин.

У зустрічі взяли участь працівники центру зайнятості, керівники і працівники суб’єктів господарювання: ПП «Служба режиму безпеки», ТОВ «КомТрансКомплект», ПП «Скай лайн», ТОВ «Логістик – Черкаси», ТОВ «Цетус», ТОВ «Бесте Плюс», ПП «Трансагрохім», ПП «Спецтехагро», ТОВ «Черкаситранслогістик», ТОВ «ТД Молочний край», ТОВ «Техноімпекс», ТОВ «МД Остров», КП «Спортивний комплекс «Будівельник» та інших.

Фахівці Управління у виступах приділили увагу порядку оформлення трудових відносин та відмінностям між трудовим договором та договором цивільно-правового характеру. Роботодавцям наголошено на необхідності офіційного працевлаштування, оскільки лише за умови офіційного укладання трудового договору працівник є соціально захищеним, а роботодавець працює у правовому полі. На семінарі присутніх поінформовано про негативні наслідки порушення трудового законодавства, роз’яснено вимоги законодавства та закликано належно оформляти трудові відносини з найманими працівниками.

«Роботодавець, який офіційно не оформляє працівників, провокує їх безвідповідальне ставлення до роботи, ухиляння від поставлених завдань, неетичну поведінку. Окрім того, за кожного неоформленого працівника законом передбачена штрафна санкція у розмірі 30-ти мінімальних заробітних плат, що наразі складає більше 125 тис. грн за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Роботодавець повинен укласти з працівником трудовий договір, повідомити територіальний орган Державної фіскальної служби про прийняття особи на роботу, виплачувати працівнику офіційну заробітну плату у повному обсязі, сплачувати за нього єдиний соціальний внесок», – наголосила Тетяна Томіленко.

Ірина Пєтухова поінформувала роботодавців про Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою Кабміну України від 26.04.2017р. № 295.

Представників суб’єктів господарювання цікавили практичні питання застосування норм чинного трудового законодавства Фахівці Управління надали ґрунтовні відповіді на питання у межах компетенції.