gov.ua Державні сайти України
Пошук

ТОВ «Николаевдомсервис»: попередження електротравматизму

21 січня 2019

Без винятків усі працівники мають дотримуватися  вимог безпечного ведення робіт та належного утримання довіреного їм обладнання та інструменту, зокрема пересувного електроінструменту. Саме з донесення такої думки розпочав превентивний захід на ТОВ «Николаевдомсервис» головний державний інспектор  управління Держпраці у Миколаївській області Валерій Брижатий.

Під час заходу він підкреслив, що недопущення нещасних випадків серед працівників Товариства є складовими частинами повсякденної роботи направленої на підвищення культури охорони праці. Інструкції з охорони праці мають виконувати всі працівники відповідно до своєї професії.

Предметно розглядаючи ключові моменти безпечної експлуатації електроінструменту,  Валерій Брижатий акцентував увагу на забезпечення цілісності кабелю через який здійснюється підключення до електромережі. Так, під час експлуатації  електроінструменту  кабель необхідно захищати від стирань і переломів, в тому числі  за допомогою еластичної трубки з ізоляційного матеріалу. Присутнім було зауважено, що трубку слід закріплювати на корпусних деталях електроінструменту. Закріплення трубки на кабелі поза інструментом забороняється.

Серед іншого під час заходу розглядалися питання щодо  забезпечення працівників сертифікованим спецодягом, спецвзуттям, якісними базовими інструментами (ліхтарями, викрутками, пасатижами та бокорізами, ручки яких вкриті ізоляційним матеріалом тощо). Водночас, наголошувалося на обов’язковості дотримання безпечних методів роботи, виконання вимог електробезпеки. Так, ізоляція ручок інструментів аж ніяк не дає права працювати під напругою. Працювати потрібно при знятій напрузі. Але може виявитися, що якась ділянка маже залишились під напругою, саме в  цьому випадку ізольована ручка й  виконає свою роль охоронця.